Zdravlje

Sve što znamo o lambda soju koronavirusa: Naučnici zabrinuti zbog "neobičnog skupa mutacija"

Komentari

Autor: Euronews, Financial Times, Sky news

08/07/2021

-

07:15

Sve što znamo o lambda soju koronavirusa: Naučnici zabrinuti zbog "neobičnog skupa mutacija"
Sve što znamo o lambda soju koronavirusa: Naučnici zabrinuti zbog "neobičnog skupa mutacija" - Copyright profimedia, AP/Juan Karita, AP/Sharon Castellanos, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta virusa korona lambda, do sada je otkrivena u najmanje 27 zemalja, zbog čega ju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smestila u kategoriju sojeva "pod nadzorom".

Soj koji je naročito rasprostranjen širom Južne Amerike, a prvi put je otkriven u Peruu u avgustu prošle godine.

Lambda se sada proširila na nekoliko teritorija Južne i Severne Amerike, ali i Evrope. Ipak, SZO lambdu još uvek ne navodi kao varijantu koja izaziva "zabrinutost", tačnije u kategoriju u koju spadaju alfa, beta, gama i delta sojevi.

Dominantan soj u Peruu

Lambda soj čini skoro 82 odsto novih slučajeva koronavirusa prijavljenih tokom maja i juna u Peruu, podaci su Panameričke zdravstvene organizacije (PAHO).

Regionalni savetnik PAHO-a za nove virusne bolesti, Hajro Mendez rekao je 30. juna da je ova varijanta otkrivena u osam zemalja Latinske Amerike i Kariba, kao i da se sporadično širi u tim državama. Štaviše, ovaj soj u Čileu čini više od 31 odsto novih slučajeva.

Zapravo, Mendez je rekao da još nema jasnih dokaza o tome da li se lambda soj lakše prenosi.

"Moguće je da se brže prenosi. Ovo je fenomen koji nije dobro proučen i dokumentovan, te ne možemo da ga uporedimo sa drugim varijantama kao što su gama i delta", ističe on.

profimedia

 

Koliko je Λ soj opasan?

Agencija za javno zdravlje Engleske nedavno je izvestila da je u zemlji otkriveno nekoliko slučajeva lambda varijante i istakla da soj ima "potencijalno povećanu prenosivost i veći otpor na antitela". Međutim, i dalje su potrebne dodatne studije kako bi se to potvrdilo.

Studija Univerziteta Nortern Ilinojis objavljena 3. jula, a koja još uvek nije recenzirana, sugeriše da su vakcine generalno efikasne protiv lambda varijante.

Džef Baret sa Instituta "Velcom Sanger" u Velikoj Britaniji, rekao je da "lambda sadrži neobičan skup mutacija", tačnije jedinstveni obrazac od sedam mutacija na proteinu koji virus koristi da zarazi ljudske ćelije, navodi Sky News.

Zabrinutost u Evropi

Pojava labmda varijante dolazi usred bitke protiv delta soja, koja uveliko teče u Evropi. SZO smatra da bi delta varijanta mogla da postane dominantna širom kontinenta do avgusta.

Veruje se da delta varijanta uključuje mutacije koje olakšavaju brže širenje — stoga ima veći potencijal da izazove novi talas epidemije. Konkretno, smatra se da jedan pacijent zaražen delta sojem, može da prenese koronavirus na još pet osoba.

Zato stručnjaci smatraju da bismo tek onda kada se 70 odsto svetske populacije vakciniše, mogli da steknemo kolektivni imunitet, premda je do kraja juna vakcinisano tek oko 10,4 odsto svetske populacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin