Zdravlje

Dr Janković zabrinut zbog daljeg toka epidemije: "Ako požar nije u potpunosti ugašen počeće da se širi"

Komentari

Autor: FoNet

06/07/2021

-

10:30

Dr Janković zabrinut zbog daljeg toka epidemije: "Ako požar nije u potpunosti ugašen počeće da se širi"
Dr Janković zabrinut zbog daljeg toka epidemije: "Ako požar nije u potpunosti ugašen počeće da se širi" - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Srđa Janković upozorio je danas da veliki deo stanovništva nije stekao imunitet na koronavirus i ocenio da će to pre ili kasnije dovesti do nekog novog pogoršanja epidemiološke situacije.

Janković je za RTS poručio da treba dosledno primenjivati preventivu i da se dozvoljena okupljanja moraju organizovati uz propisane mere.

"Suština je da imamo veliki deo stanovništva koji nije stekao imunitet niti je vakcinisan, što pre ili kasnije neminovno mora dovesti do nekog pogoršanja", rekao je Janković.

On je aktuelnu situaciju uporedio sa požarom u prirodi koji je ugašen, ali i dalje tinja i preti da se proširi.

"Ako vidite da požar tinja i nije ugašen, logično je da će se širiti, jer je zapaljiva sredina, a ako imamo veliki broj ljudi koji nije vakcinisan onda možemo pretpostaviti šta će se desiti", rekao je Janković.

Komentarišući pojavu novih sojeva i varijanti koronavirusa, Janković je rekao da su varijante "značajne za virusologe, ali je za članove zajednice važno da znaju da se on brže prenosi i da je zaštita imunizacija" i da je "prevencija svake varijante virusa ista", a to je imunizacija.

On je poručio svima koji do sada nisu našli motivaciju da se vakcinišu kako je "sada trenutak da razmisle ponovo".

"Ako bismo sada povećali postotak vakcinancije velike su šanse da svedemo epidemiju na sporadične slučajeve. U suprotnom, ponovo ćemo imati povećanje brioja zaražanih", upozorio je Janković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin