Zdravlje

Psiholozi o reakciji kupača na Adi: Rijaliti kultura u kojoj se pre snima telefonom nego pomaže

Komentari

Autor: Tara Tomović

25/06/2021

-

18:03

Psiholozi o reakciji kupača na Adi: Rijaliti kultura u kojoj se pre snima telefonom nego pomaže
Psiholozi o reakciji kupača na Adi: Rijaliti kultura u kojoj se pre snima telefonom nego pomaže - Copyright Facebook.com/MOJ BEOGRAD

veličina teksta

Aa Aa

Građane Srbije potresla je scena nasilja na beogradskom kupalištu Adi Ciganiji. Na snimku, koji je završio na društvenim mrežama, jasno se vidi kako nepoznati muškarac na punoj plaži maltretira ženu koja leži. Nakon verbalne rasprave, muškarac ju je pojurio, a zatim udario nogom u glavu, naočigled velikog broja posetilaca na plaži.

Jedini koji su pritekli u pomoć devojci bile su dve žene, od kojih je jedna i snimila video i dva muškarca koja su istrčala iz vode.

I pored činjenice da je plaža bila dupke puna, niko od prisutnih nije ustao da pomogne u razdvajanju nasilnika od nesrećne devojke što, nažalost, u Srbiji postaje sve češći socijalni fenomen.

Rijaliti kultura preuzima primat

Psiholog Radmila Bojović u razgovoru za Euronews Srbija jučerašnju scenu naziva "skandaloznom" ne samo zbog scene nasilja već i zbog potpuno ravnodušne reakcije kupača.

"Mislim da smo naviknuti na to jer smo na različitim nivoima uronjeni u nasilje. Nasilni obrasci su postali dominantni u komunikaciji, u ophođenju, ali i kao medijski plasiran sadržaj. Ovo je klasičan primer rijaliti kulture koja nam se predstavlja svaki dan", ističe.

Unsplash

 

Kako kaže, posmatrači nasilja na plaži se ponašaju baš kao u rijalitiju - deo su nečega, ali ne učestvuju. Takođe, sve je to odraz i modernog vaspitavanja dece u kojem se dete uči da "gleda u svoje dvorište" i ne meša se u tuđe probleme.

"Sede i gledaju kako život prolazi mimo njih. Nasilje kao fenomen počiva i raste u takvoj kulturi ćutanja, nezameranja i gledanja u sopstveno dvorište. Ali, mi svi živimo jedni s drugima i trenutak u kom prestanemo da obraćamo pažnju jeste onaj u kojem počinjemo da podržavamo nasilje i nasilne obrasce", navela je ona.

Situacija u kojoj je okolina ravnodušna na scenu nasilja, ali ipak prvo uzima telefon da snimi pre nego da pomogne, naziva iščašenom.

"Još mi je gora osoba koja je uzela da snima pre nego što je pomogla i stala u zaštitu nesrećne žene", poručila je.

Pre će snimiti nego pomoći

Psiholog Živka Rangelov se slaže sa koleginicom u tome da smo naviknuti na scene nasilja, što stvara određenu rezistentnost i proizvodi neosetljivost i nezainteresovanost za ono što se dešava oko nas.

"Izgubili su se kolegijalnost i prijateljstvo. Svako je okrenut sebi i svojim problemima, a niko ne razume da to i njemu može da se desi. I pored toga, niko neće da se petlja u tuđe stvari. Sigurno je da ima i onih koji misle da je ona sigurno nešto zgrešila, pa opravdavaju nasilnika", ističe.

Unsplash

 

Prema njenim rečima, ne treba osuđivati sve prisutne na plaži zato što postoje i ljudi koje u takvoj situaciji obuzme strah, te ne znaju kako da reaguju.

"Nisu sigurni da li će njih neko napasti, da li je uopšte potrebno da se umešaju. S druge strane, živimo u vreme gde je sve važno snimiti i postovati na mreže umesto u tom trenutku odreagovati. Svi će pre da uzmu telefon nego da pozovu policiju ili reaguju", dodaje.

Osim gubitka pravih vrednosti, brz način života takođe doprinosi sveopštoj nezainteresovasti na ovako potresne scene.

"Previše smo fokusirani na medije i na to kako ćemo prezentovati svoje živote umesto da uživamo u njima", zaključila je psiholog Živka Rangelov u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin