Zdravlje

Ruski naučnici razvili antibakterijski gel za brzo zarastanje rana

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

10:11

Ruski naučnici razvili antibakterijski gel za brzo zarastanje rana
Ruski naučnici razvili antibakterijski gel za brzo zarastanje rana - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici sa ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštio je danas ovaj naučni institut.

"Istraživači su razvili prototip leka na bazi antibakterijskog peptidomimetika i inertnog polimernog gela za lečenje infektivnih lezija kože i potkožnog tkiva. Proizvod efikasno uništava patogene bakterije i podstiče brže zarastanje rana", rekao je šef odeljenja eksperimentalne farmakologije u NIIKEL, Pavel Madonov.

On je objasnio da su naučnici uveli sintetički antimikrobni peptidomimetik KAMP-1 u gel, što je antibakterijska komponenta na koju mikroorganizmi teško razvijaju otpor.

"Princip delovanja antibakterijskog peptidomimetika je da se prijanja na membranu bakterije i dovodi do njene smrti. Antimikrobni peptidomimetik je efikasan protiv različitih patogena, uključujući gljivice roda kandida", rekao je Madonov.

Studije su pokazale da gel sa peptidomimetikom obezbeđuje antibakterijsku sanitaciju na površini rane i u susednim slojevima dermisa bez značajne apsorpcije u sistemski krvotok. Dodaje se da to znači da lek ne pokazuje veliku toksičnost.

Takav antimikrobni gel može biti tražen u hirurgiji i u lečenju infektivnih lezija kože.

Lek koji se razvija biće efikasan za pacijente dugotrajnim ranama koje ne zarastaju, kao i ranama od vatrenog oružja i gelera, napominje naučni institut.

Puštanje ovog leka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine.

Komentari (0)

Magazin