Agrobiznis

Otvoren Sajam etno hrane i pića, Tanasković: Oko 7.000 organskih proizvođača u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

17:08

Otvoren Sajam etno hrane i pića, Tanasković: Oko 7.000 organskih proizvođača u Srbiji
Otvoren Sajam etno hrane i pića - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome učestvuje više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope, otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je rekla da se organska proizvodnja prethodnih godina dosta razvila u našoj zemlji i da se sada time bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava.

"Podsetiću vas da se organska proizvodnja razvila u poslednjih 10 godina. Pre toga smo imali tek možda dva, tri gazdinstva koja su započinjala svoju organsku proizvodnju", rekla je Tanaskovićeva i dodala da izvoz domaćih organskih proizvoda raste iz godine u godinu.

"Izvoz je prošle godine dostigao čak 68,5 miliona evra", rekla je ministarka.

Ona je naglasila i da je ministarstvo podržalo 51 zahtev za zaštitu geografskog porekla.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Baš vi koji ste danas ovde izlagači, koji se bavite čuvanjem naše tradicije i kulture, jeste oni koji treba da zaštite geografsko poreklo", rekla je ministarka i pozvala izlagače da zaštite geografsko poreklo svojih proizvoda.

Ministar bez portfelja za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev izrazio je zadovoljstvo jer su na sajmu prisutni i izlagači iz manje razvijenih opština.

"Vidimo da Vlada Srbije hoće ravnomerniji razvoj naše domovine. Nije Srbija samo Beograd, nego Srbiju čine i nerazvijene opštine", poručio je Tončev.

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić istakao je da su za 2023. godinu obezbedili podsticajna sredstva za poljoprivrednike u ukupnom iznosu od 450 miliona dinara. 

Za nabavku poljoprivrednih priključnih mašina izdvojeno je nešto više od 142 miliona dinara, dok je za oblast voćarstva, povrtarstva i ratarstva izdvojeno 70 miliona dinara. 

Pavičić je dodao da su obezbeđena i podsticajna sredstva u oblasti stočarstva i prerade mleka u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara, dok je za podsticaje u oblasti pčelarstva izdvojeno 45 miliona dinara. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Obezbeđena su i sredstva od 150 miliona dinara za nabavku traktora", zaključio je resorni sekretar. 

Pavčić je pozvao Beograđane i goste Beograda da dođu i posete sajam, kako bi doživeli boje, mirise i ukuse cele Srbije, regiona i šire.

Zdravicu povodom otvaranja Sajma etno hrane i pića tradicionalno je održao zdravičar Dragiša Simić.

Osim promocije i prodaje na malo, cilj ove manifestacije je i očuvanje tradicionalnih receptura, sklapanje poslova, ali i utemeljenje robne marke etno prooizvoda.

Sajam se održava do 3. decembra na Beogradskom sajmu, u Hali 2.

Komentari (0)

Biznis