Biznis vesti

Sajam poljoprivrede u Budimpešti, Tanasković: Nadam se da će naši proizvodi pronaći put na tržište Mađarske

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

12:10

Sajam poljoprivrede u Budimpešti, Tanasković: Nadam se da će naši proizvodi pronaći put na tržište Mađarske
Sajam poljoprivrede u Budimpešti, Tanasković: Nadam se da će naši proizvodi pronaći put na tržište Mađarske - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je danas, na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije "OMEK" u Budimpešti, da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste i da se nada da će srpski proizvodi naći svoj put ka mađarskom tržištu. 

Ona je istakla da su sa njom na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, pošto je to dogovor sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

"MalinarI su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas. Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina", rekla je ministarka.

Tanasković je istakla da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

"Ideja je da ove godina razmena bude veća i da svake godine raste", naglasila je ona.
Takođe, ministarka je istakla da je Mađarska izuzetno bitan partner pre svega zbog naših političko ekonomskog odnosa, da je mađarsko tržište izuzetno veliko, a da njihovi kupci znaju šta žele.

Srbija počasni gost

Srbija je kao počasni gost sajma dobila centralno mesto u paviljonu HUNGEXPO prostora, a nastup na pomenutom sajmu dobra je prilika da domaće kompanije predstave svoje proizvode i plasiraju ih na tržište Mađarske. 

Tanjug/video

 

Sajam je podeljen u osam tematskih oblasti, a Srbiju će predstaviti kompanije "Apis med", "Nektar", "Vinarija Aleksić", "Vinarija 100 žena", kompanija "Stanić", "Savez rakijaša Srbije", "Serbia organik" i "Unda MD".

"OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine, a 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina. 

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO i da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere.

Tržište Mađarske je poslednjih godina jako interesantno za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa mađarskim partnerima.

U prilog tome govori i činjenica da prema podacima u prva dva kvartala 2023. godine Srbija beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u robi sa Mađarskom, a izvoz na tržište Mađarske porastao je za 13,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Mađarska 4. izvozni partner, a 6. uvozni partner Srbiji od početka 2023.godine.

Komentari (0)

Biznis