Biznis vesti

Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: 1.100 izlagača iz 21 zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

11:22

Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: 1.100 izlagača iz 21 zemlje
Otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu: 1.100 izlagača iz 21 zemlje - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.

Vučić i Orban su pre zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak na novosadskom sajmu, a nakon obraćanja su pošli u obilazak izlagača, kojih je ove godine 1.100 iz 21 zemlje.

Otvaranju sajma prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branisalav Nedimovic, ministar finasija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirovic i drugi brojni zvaničnici.

Međunarodni poljoprivredni sajam posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, ponovo se održava na Novosadskom sajmu od 21. do 27.maja, a zemlja partner je Mađarska. Na sajmu učestvuje 1.100 izlagača, a kompanije dolaze iz 21 zemlje.

Dan Mađarske biće održan 23. maja. Mađarska će se na sajmu predstaviti na tri lokacije, u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gde će predstaviti svoje kulturno nasleđe.

Mađarska će, pored privrede, predstaviti i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijalitet mađarske kuhinje i vina. U Kongresnom centru će biti Dan Mađarske sa Biznis forumom i B2B (biznis tu biznis) susretima.

Uz brojne kolektivne izložbe premijerno će na sajmu nastupiti Maroko.

Izložba poljoprivredne mehanizacije

Izložba poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije biće na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gde će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Najskuplji eksponat bić na štandu kompanije ITN Group, a to je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIG X model 680, čija je vrednost 450.000 evra.

Nova na Sajmu biće i specijalna izložba u Hali 3, gde će biti izloženi eksponati iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Na postavci pod nazivom "Na korak do veka" moći će da se vidi sve - od motike do poljoprivrednih mašina.

U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma posetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocenjivanju goveda, konja i ovaca.

U sredu, 25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjickog centra "Novosadski sajam", a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, a 26. maj je Dan stočara i dan svečanog urucenja priznanja uz defile nagradenih grla stoke. Najveća atrakcija biće bik Veliša.

Takođe, 26. maja biće održana Fijakerijada.

Izložba organskih proizvoda

Tradicionalno u Hali 1A pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom "Srpski kvalitet", a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Najavljeno je i prisustvo pčelara u Hali 23.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

Radno vreme sajma je od devet do 19 casova.

Komentari (0)

Biznis