Agrobiznis

Udruženja poljoprivrednika održala sastanak u Subotici o raspodeli budžeta za 2024.

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

14:28

Udruženja poljoprivrednika održala sastanak u Subotici o raspodeli budžeta za 2024.
Udruženja poljoprivrednika održala sastanak u Subotici o raspodeli budžeta za 2024. - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici i članovi sedam udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, potpisnika majskog sporazuma sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvom, održali su sastanak u Subotici povodom najave Ministarstva poljoprivrede da će na zajedničkom sastanku ove nedelje sa ostalim udruženjima, razmotriti raspodelu budžetskih sredstava za poljoprivredu u narednoj godini. 

Takođe, teme sastanka su se odnosile i na dalje pregovore sa ministarstvom, odnosno o tome kako će zakonski biti uređeno ono što je dogovoreno na poslednjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić i ministarskom Jelenom Tanasković u Kisaču.  

Predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotica Miroslav Matković rekao je za Tanjug da očekuju poziv ministarstva za sastanak o budžetu, ali i objašnjenje po kom kriterijumu su odabrana udruženja koja će prisustvovati tom sastanku. 

Očekuju i da vlada pre sastanka o budžetu donese postupajući akt za ono što je dogovoreno na poslednjem sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Kisaču. 

"Kako će se isplaćivati drugi deo subvencije, u iznosu od 17.000 dinara, rečeno je kroz račune za sertifikovano seme pšenice. Tražili smo od vlade i da izdaju garanciju da učesnici protesta u novembru neće biti kažnjavani. To se još nije desilo. Ostaje svakako i uređenje berze, trebalo bi da već postoje neki konkretni koraci u tom pravcu", rekao je Matković. 

Pomenuta udruženja očekuju poziv do srede, dodaje Matković, jer bi sastanak trebalo da bude održan ove nedelje, odnosno kako je rečeno na sastanku u Kisaču - između 11. i 15. decembra. 

Što se tiče ostalih zahteva iznetih na sastanku u Kisaču, objasnio je Matković, ispunjeno je to da su počela da stižu rešenja o umanjenju naknade za odvodnjavanje od 50 odsto, a po pitanju uređenja tržišta žitarica, formirana je radna grupa vlade i održan je prvi sastanak.

Takođe, uvedeno je ograničenje cene nafte, na 179 dinara po litru, uz povraćaj dela akcize u iznosu od 50 dinara na NIS-ovim pumpama, i povećano ograničenje količine na 400 litara koje poljoprivrednici mogu da kupe sa takvom olakšicom. 

"Drugi sastanak radne grupe za uređenje tržišta žitarica bi trebalo da bude 21. decembra. S obzirom da su na prvom sastanku izneti predlozi obe strane, i da imamo saglasnost Produktne berze o tome da problemi postoje, očekujemo konkretan predlog na predstojećem sastanku", rekao je Matković. 

Na sastanku u Kisaču je pokrenuta i tema dugovanja PIO fondu, dodaje Matković, ponuda je bila da će se uvesti otplata duga na 60 rata, uz otpis kamate. 

"Ipak, neki poljoprivrednici imaju dugove i do tri miliona dinara, i pitanje je da li mogu da isplate taj dug i na 60 rata. Trebalo bi razmotriti posebno i takve slučajeve", rekao je Matković. 

Mileta Slankamenac u ime Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koja je jedan od potpisnika majskog sporazuma, ističe da očekuju da nadležno ministarstvo obaveštava o tome šta konkretno preduzima povodom dogovora iz Kisača.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis