Agrobiznis

Tanasković: Brojke najbolje govore o odnosu države prema poljoprivredi

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

13:20

Tanasković: Brojke najbolje govore o odnosu države prema poljoprivredi
Tanasković: Brojke najbolje govore o odnosu države prema poljoprivredi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas peti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vonogradarstva u Beogradu i tom prilikom istakla da samo podatak da subvencije u ratarstvu u Srbiji, u 2024. godini pokrivaju 46 odsto troškova proizvodnje pšenice, dok su nekada pokrivale tek 16 odsto, govori koliko je država opredeljena za razvoj i opstanak poljoprivrede. 

Ona je naglasila da u planu razvoja Srbije do 2027. godine koji je nedavno predstavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posebno mesto zauzima poljoprivreda pa će tako subvencije u naredne četiri godine, svake godine biti minimalno za 10 odsto veće. 

"Brojke najbolje govore gde smo. Posvetili smo se svakom pojedinačnom poljoprivrednom proizvođaču, i to je možda nedostajalo u sistemskom pristupu u Srbiji. Ušli smo u analizu proizvodnje svake kulture i odgoja svake životinje, i izračunali koliko treba da pokrijemo subvencijama", rekla je Tanasković.  

Ministarka je posebno naglasila ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, kao i to da će u naredne četiri godine, kroz subvencije iz budžeta i IPARD program za poljoprivredu biti izdvojeno 600 miliona evra. 

"Opredeljeni smo ka EU tržišu i tu najviše izvozimo, ali ne odustajemo od otvaraja novih. Takođe, subvencije mogu da budu samo veće i biće samo veće. Trudićemo se da pratimo rast troškova kako ne bi dolazili u disbalanse, već održali nivo koji ove godine bude postavljen kao cilj. Danas je u eAgraru 340.000 poljoprivrednika, želimo mnogo više", poručila je ministarka. 

"Poljoprivreda mora da prati izazove ovog vremena"

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je da poljoprivreda ne poznaje granice i da je kao takva izuzetno važna za razvoj i napredak svake zemlje.

"Koliko god da danas pričamo o tehnološkom sektoru, ono što približava ljude je sektor poljoprivrede. Reč je o sektoru koji mora da prati izazove ovog vremena. Povezana je sa infrastrukturnim razvojem, ulaganjima u tehnološkom smislu i pitanjima kapitala. Ponosan sam na podršci koji je naša Agencija za razvoj (USAID) pružila sektoru poljoprivrede u Srbiji", rekao je Hil. 

Ambasador je naglasio da posebno podržava inicijative integracije tržišta u regionu kao što je Otvoreni Balkan.  

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Nikome ko se bavi proizvodnjom ne treba objašnjavati koliki je problem da mu proizvodi na granici čekaju po nekoliko sati. Neophodno je da radimo na tome i dalje", rekao je Hil.  

Sekretar za poljoprivredu Grada Beograda Savo Pavičić rekao je da je ovaj, iako "mlad" sajam postigao značajan uspeh u regionu. 

"Grad Beograd ima dosta prostora za napredak u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. I ove godine izdvojena su značajna sredstva za subvencije, preko 500 miliona dinara, za mala poljoprivredna gazdinstva. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom organizovane su i besplatne edukacije za sve poljoprivrednike sa teritorije Grada", rekao je Pavičić. 

Šta kažu izlagači?

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Vladimir Joković rekao je da ova zemlja želi da razvija svoju poljoprivredu i unapredi saradnju sa Srbijom. 

"Ovde su i naši izlagači i Privredna komora Crne Gore. Poljoprivreda je važna strateška grana u razvoju naše zemlje, koja ima i te kako velike mogućnosti da se u tom sektoru razvija, i izvozi u region. Kada je u pitanju Srbija imamo veliki spoljno trgovinski deficit, koristim priliku da kao što mi uvozimo proizvode da vi dođete kod nas na odmor", rekao je Joković. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da je na Agro Belgrade čak 40 izlagača iz te zemlje i da to govori koliko je Republika Srpska opredeljena za razvoj ovog sektora i saradnje sa Srbijom. 

"Mala zemlja, ali velikog srca, Republika Srpska bez IPARD fondova ima konstantna izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju. Imamo fiksna davanja i za tri godine kupljeno skoro 2.000 traktora, 4.500 priključaka, desetine muznih robota, kombajna i drugo. Opredeljeni smo za to da poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj ima primat", rekao je Minić. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva "Agro Belgrade 2024" trajaće do 27. januara na Beogradskom sajmu.

Posetioce ove godine očekuje 500 izlagača iz Srbije i regiona, i to proizvođača svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, kao i proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, semena, đubriva i pesticida, ali i druge kompanije koje posluju u sektoru. 

Pored izlagačkog dela, kako su najavili organizatori, trodnevna konferencija će obuhvatiti diskusije o aktuelnim i nadolazećim trendovima na globalnim tržištima i pružiti informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.
 

Komentari (0)

Biznis