Agrobiznis

Prijava uzurpatora njiva : Ko bez dozvole ore državnu zemlju plaća tri arende

Komentari

Autor: Zlatica Radović

24/05/2021

-

11:24

Prijava uzurpatora njiva : Ko bez dozvole ore državnu zemlju plaća tri arende
Prijava uzurpatora njiva : Ko bez dozvole ore državnu zemlju plaća tri arende - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Iz Uprave za poljoprivredno zemljište podsećaju da su na njihovom sajtu dostupni elektronski formulari za prijavu svih nezakonitosti na poljoprivrednom zemljištu, među kojima su nezakonito obrađivanje njiva, kao i odlaganje otpada.

Ukoliko se bespravno koristi državno poljoprivredno zemljište, onaj ko to uradi mora da plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru, odnosno arende, u okrugu gde se zemljište nalazi. Oni navode i da je, ukoliko korisnik ne plati, opština dužna da skine usev na osnovu akta svog nadležnog organa.

Putem formulara koje je Uprava pripremila, građani mogu jednostavno i anonimno, digitalnim putem, da prijave divlje deponije na privatnom i državnom poljoprivrednom zemljištu, kao i "ilegalce" koji bespravno koriste državno poljoprivredno zemljište.

Podsećaju i da se nezakonito ispuštanje i odlaganje opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu i odlaganje otpada na mestima koja za to nisu predviđena, kažnjavaju sa 25.000 dinara za pojedince i do milion dinara za firme.

Pixabay

 

Uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta je zabranjena Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Ističe se da svi zainteresovani građani mogu, prethodno, na već postojećim digitalnim servisima Uprave, da utvrde status  državnog poljoprivrednog zemljišta prikazanog na satelitskim podlogama, gde su već dostupne informacije o tome da li je određeno zemljište pod ugovorom o zakupu, odnosno korišćenju. Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini nije dozvoljeno koristiti bez odgovarajućeg pravnog osnova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis