Agrobiznis

Muke poljoprivrednika zbog nestašice i visoke cene đubriva - ministarstvo ukinulo carinu i ponudilo da ga kupe na kredit

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2022

-

16:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva. Ministarstvo je objavilo da će uree biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu.

Povodom skoka cena u ratarskoj proizvodnji, resorno ministarstvo je najavilo i dve konkretne mere podrške. Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od deset odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja, što se odnosi na zemlje sa kojima Srbija nema Sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom.

Ministar Branislav Nedimović je izjavio za Tanjug da je cena inputa skočila i do 50 odsto, ali da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto što, kako je rekao, apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Urednik emisije "Dobra zemlja" na Agro TV, Uroš Davidović za Euronews Srbija je izjavio da će đubriva biti dovoljno, ali da je pitanje po kojoj ceni. On je istakao da ga poljoprivrendici sada kupuju za oko 1.000 evra po toni. Davidović je rekao da je problem što mali poljoprivrednici nemaju skladišne kapacitete, već jedino podna skladišta i nemaju gde da čuvaju pšenicu i da čekaju dobru cenu.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

"Sad bacaju đubrivo i ulažu, a nisu sigurni po kojoj ceni će uspeti da prodaju pšenicu.  Od rasta cene poljoprivrednici uglavnom nemaju velike koristi. Đubriva genralno ima dovoljno u svetu, ali je problem u ceni. Ovako nešto nismo do sada videli da je uopšte moguće. Situacija se komplikuje iz dana u dan. Poslednje što sam juče čuo je da sada ne može da se uvozi direktno iz Rusije, preko Konstance, zbog sankcija, već mora da se radi reeksport preko Turske", rekao je Davidović.

On je rekao da se poklopilo nekoliko problema od proizvodnje, transporta i logistike do cene gasa. 

"Srpska azotara nije u funkciji i uvoz iz trećih zemalja je jedina mogućnost. Imamo te dve mere ministarstva i to bi trebalo obezbediti stalno da bi finansirali proizvodnju. U ovakvim situacijama, kada se ne zna odakle će đubrivo da dolazi je potrebna totalna liberalizacija tržišta, odnosno da država dozvoli uvoz odakle god i po bilokojoj ceni. Nemamo vremena za birokratske procedure, jer imamo još nedelju ili dve dok ne počne primena đubriva, a posle još mesec dana traje primena đubriva za pšenicu. Poenta je da to mora da se urazi brzo, jer posle bacanje đubriva nema smisla", obajsnio je Davidović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis