Agrobiznis

Moratorijum na kredite važan i ratarima i državi: "Adekvatno finansiranje proizvodnje smanjuje inflatorne pritiske"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

22:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije je usvojila propise koji omogućavaju poljoprivrednicima pauze u otplati kredita u trajanju do 12 meseci. Dužnicima banke i davalaca finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede je omogućen reprogram postojećih obaveza, što znači da se ti dužnici mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest meseci do godinu dana, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma.

Reprogram je omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Vlado Kovačević iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede za Euronews Srbija kaže da poljoprivrednicima svakako znači svaka pomoć u godinama koje su sušne i u kojima su im smanjeni prihodi.

"Ove mera znači puno jer one omogućavaju da se u sledećoj godini finansira adekvatno poljoprivredna proizvodnja koja je započeta u ovoj godini", navodi kovačević.

Poljoprivrednici su ranije tražili da se uvede vanredno stanje zbog suše, ali ova mera je stigla kao neki vid pomoći.

"Poljoprivreda je jedna od najrizičnijih profesija. Videli smo da je u ovoj godini bila suša, a bili smo svedoci i poplava. U takvim godinama poljoprivrednici ne mogu da generišu dovoljno prihoda da bi adekvatno finansirali proizvodnju, što sve ukupno dovodi do manje količine proizvoda u sledećoj godini", kaže Kovačević.

"Adekvatno finansiranje poljoprivredne proizvodnje smanjuje inflatorne pritiske"

On napominje da je najvažnija prehrambena sigurnost, naročito u ovim međunarodnim okolnostima. Zato su, kako navodi, važni briga i proaktivno delovanje da se finansira poljoprivreda, jer postoje biološki ciklusi biljki i životinja i naprosto nešto što je propušteno da se isfinansira, neki radovi koji nisu urađeni ne mogu se nadoknade kasnije, tako da se ovakvim merama obezbeđuje ta prehrambena sigurnost.

"Iz ugla svih nas kao potrošača, prehrambeni proizvodi imaju takozvanu cenovnu neelastičnost tražnje, što praktično znači da malo smanjenje u ponudi izaziva velike skokove cena, tako da smo svi mi kao potrošači zainteresovani za ovakve vrste politike, da imamo uravnoteženo tržište. Neka specifičnost Srbije je da prehrambeni proizvodi imaju veoma visoko učešće u potrošačkoj korpi tako da uravnoteženje tržišta i dovoljna količina proizvoda, adekvatno finansiranje poljoprivredne proizvodnje vrlo značajno smanjuje inflatorni pritisak i zato su bitni i iz ugla monetarne sfere", objašnjava Kovačević.

Pravo na reprogram ostvarivaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci odnosno davaocu lizinga na koju se reprogram primenjuje, pri čemu nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci, te se njegova potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa NBS. Kako su naveli u NBS, zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis