Politika

Brnabić: Vučević je dokazao da je izuzetno sposoban, za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

11:11

Brnabić: Vučević je dokazao da je izuzetno sposoban, za sada nema poskupljenja suncokretovog ulja
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da u budžetu Srbije ima dovoljno sredstava da se poljoprivrednicima isplate subvencije koje su dogovorene i da za sada neće biti poskupljenja suncokretovog ulja. Kazala je i da će Vlada biti "u dobrim rukama" ako je preuzme Miloš Vučević, a povodom pregovora u Briselu istakla je da je agenda Beograda mir i stabilnost.

Govoreći o dogovoru s poljoprivrednicima, Brnabić je rekla da vesti o poskupljenju ulja šire "tajkunski mediji", nezadovoljni zbog ušpešnih dogovora između vlade i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

Zahvalila je poljoprivrednicima na saradnji i spremnosti da se dođe do dogovora, te podsetila na rezultate tih sastanaka.

"Nismo ispunili sve zahteve, jer nikada nije moguće ispuniti sve zahteve, ali našli smo kompromis, a to je cena suncokreta od 73 dinara po kilogramu", kazala je premijerka za TV Prva.

Istakla je da su dogovorene i dodatne subvencije za gorivo od 20 dinara za 50 litara, kako bi se i tu smanjili troskovi proizvodnje poljoprivrednih proizvođača. Takođe, navela je da će se podići premija za mleko sa 10 na 15 dinara, što će važiti za jedan kvartal u 2022. godini, kada će se ponovo pregovarati sa i sa mlekarima i stoočarima.

Brnabić je ocenila da su dogovori sa poljoprivrednicima obezbedili jedinstvo i unutrašnju stabilnost pred izuzetno teške razgovore predsednika Aleksandra Vučića u Briselu.

Objasnila je da je lično zamolila poljoprivrednike da razgovaraju čitavu noć i da se do rešenja dođe u rekordnom roku, kako ih neko iz inostranstva ne bi zloupotrebio za destabilizaciju zemlje.

"Vlada će biti i sigurnim rukama ako premijer bude Vučević"

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će vlada biti u sigurnim rukama ako premijer bude Miloš Vučević i ocenila je da je on izuzetno sposoban čovek što je pokazao kao gradonačelnik Novog Sada.

"Miloš je fantanstičan čovek, izuzetno sposoban što je pokazao i način na koji je vodio Novi Sad koji je proslavio Srbiju kao omladnska prestonica i evropska prestonica kulture. To je uradio on sa svojim timom uz podršku vlade", rekla je Brnabić na pitanja da prokomentarište to šte se njeno i Vučevićevo ime pominju kao imena budućih mandatara.

Premijerka je podsetila da je Vučević čovek koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem doveo mnogo stranih investitora i otovorio nova radna mesta u glavnom gradu Vojvodine.

Mnogo je uradio za Novi Sad i Novi Sad je sada grad primer kako treba voditi omladinsku politiku.  "Vlada će u tom slučaju biti u sigurnim rukama i ako to bude on daću sve od sebe da mu pomognem i prenesem sva isksutva i tamo gde sam grešila kako ne bi ponovio iste greške", rekla je premijier i naglasila da se ponosi time što je član SNS jer u SNS nema neprijatejstva i antagonizma.

Naglasila je da su u SNS svi tu da pomognu građanima a ne da se bore za funkcije.

Na pitaje da li je razmišljala koji bi ministri trebalo da ostanu u vladi, ako ostane na premijerskoj poziciji, kaže da su o tome razgovarali sa predsednikom Vučićem i ona i ministar Siniša Mali, kao i sa još nekim ljudima iz SNS Darkom Glišićem, potpredsednicima.

Kaže da ipak sve ostaje da se vidi, a da su sada najvažniji razgovori u Briselu kojima je predsednik poklonio najviše pažnje i najviše vremena.

Brnabić je naglasila da ako u dijalogu ne nude nekog ozbiljnog pomaka ka miru, ništa drugo nije važno, jer je onda, kako dodaje, u pitanje doveden, ne samo opstanak Srba na KiM već i prisustva Srbije, kao i njen dalji razvoj.

Potrebni su nam stablnost i mir, naglasila je ona i podsetila da svi gledaju u budućnost i da je predsednik pred put u Brisel preneo važnu vest - da je u Srbiji rođena 521 beba više nego prošle godine.

"Mali ohrabrujući pomak, to je 1,8 dsto više dece", rekla je ona i dodala da joj je zanimljivo da kaže koliko se Srbija menja i koliko građani imaju više povrenja da će biti bolje.

Stopa ukupnog fertiliteta je 2019. godine, nakon 15 godina prvi put presla koeficijent od 1.5 a za prostu reproduciju je potrebno da on bude 2.1, podsetila je ona.

Prvi put smo išli iznad 1.5, sada imamo nesto više rođenih nego prosle godne i nadam se da ce se taj trend nastaviti, i to je ono za šta se mi borimo i za šta se predsednik bori u Briselu, rekla je ona i dodala da je to ono zbog čega moramo da sačuvamo mir i stablnost.

"Agenda Beograda u Briselu jasna - mir i stabilnost"

Brnabić je izjavila da Beograd u Briselu nastupa sa jasnom političkom agendom, na kojoj su prioritet mir i stabilnost i poručila da Srbija insistira na poštovanju međunarodnog prava, Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244 SB UN.

"Naš cilj je da sačuvamo mir i obezbedimo stabilnost i to je jedini zadatak danas u Briselu", poručila je Brnabić.

Ona je za TV Prva rekla da će se danas govoriti o spornim temama - lične karte i tablice, koje su dokaz da Kurti ide dalje i stalno provocira.

Srbi na KiM se, kaže, uzdaju u KFOR, ali da, ukoliko dođe do toga da KFOR reaguje, to znači da je narušen mir i da je došlo do oružanog sukoba. Na pitanje da li će Srbija uspeti da obezbedi mir, Brnabić je rekla da je to teško, ali da se nada da će do toga ipak doći.

"Ne vidim da Aljbin Kurti želi da odustane od sprovođenja svojih namera, a te namere su da protera Srbe sa Kosova", istakla je premijerka.

Kazala je da ni EU ni Kvinta nisu mogle da utiču da Kurti dva puta ukine onsnovna ljudska prava Srba sa severa KiM. Ocenila je da EU i Kvinta tek sada vide koliko su dopustili Kurtiju i dodala da nije sigurana "da li sada mogu da ga obuzdaju i vrate u okvire da sa njim može da se razgovara".

Objasnila je da Albanci sada ne žele NATO na KiM za razliku od Srba, što govori o namrama albanskih političara.

Navela je da je predsednik Vučić dostavio u Briselu dokument sa tačnim brojem napada na Srbe, upada albanskih snaga pod punim naoružanjem na naše teritorije, primera skrnavljenja crkava i manastira i napada na imovinu Srba. Takođe, naglasila je da je Srbija otvorena za razgovore na sve teme kao što su snabdevenost ergentima na KiM i nestale osobe, ali da prištinski političari za to nisu spremni.

Kada je u pitanju formiranje srpskih zajednica na KiM i da li EU može da garantuje da će se do formiranja zajednica doći, Brnabić je kazala da je to navedeno u Briselskom sporazumu, ali da EU nije uspela da implementira taj sporazum devet godina.

Komentari (0)

Srbija