Agrobiznis

Brnabić o pregovorima sa poljoprivrednicima: Ako damo svima sve što traže, tu više nema ni budžeta, ni Srbije

Komentari

Autor: TV Pink / FoNet

16/08/2022

-

10:17

Brnabić o pregovorima sa poljoprivrednicima: Ako damo svima sve što traže, tu više nema ni budžeta, ni Srbije
Sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da joj se čini da je blizu dogovor sa poljoprivrednicima koji protestuju i ocenila da su "bliže dogovoru nego što su bili juče u 10 ujutru, kada su počeli pregovori", ali da "ako damo svima sve što traže, tu budžeta više nema, tu Srbije više nema".
Brnabić je za TV Pink rekla da je u Vladi Srbije bila jutros do 1, i da su se nastavili razgovori sa poljoprivrednicima, pa i putem telefona, i da su pravljene kalkualcije.

"Vladi jeste u interesu da se nađe dogovor, a to znači kompromis - moramo negde da nađemo sredinu", naglasila je Brnabić i navela da su zahtevi poljoprivrednika "izuzetno ambiciozni" kada traže 700 evra po toni za otkupnu cenu suncokreta, dok je ona, primera radi, u Hrvatskoj 520, a u Bugarskoj 535 evra po toni.

"Mi smo ponudili cenu od 600 evra po toni. Jedna od organizacija koja protestuje - Inicijativa za opstanak srpskog poljoprivrednika to nije prihvatila, jutros su nam javili", rekla je Brnabić.

Za to vreme, poljoprivrednici su nastavili proteste. Naglasila je da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu ničega.

"Mi ne smemo na to da utičemo, ne smemo da otvorimo Pandorinu kutiju, jer će onda svi tražiti isto, bez obzira na tržište, situaciju i njihovu ličnu konkurentnost. Time ne samo da razvaljujemo našu ekonomiju, već i konkurentnost naše poljoprivrede pada. To ne možemo, ali možemo da pomognemo", istakla je Brnabić.

Dodala je da poljoprivrednici jesu u pravu kada je reč o nekim Vladinim intervencijama.

"Jesmo intervenisali da bi obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i drugih životnih namirnica, i da su cene prema građanima na jednom kontrolisanom nivou, u teškim vremenima. Ne zanimaju me politikanti među njima, ali s druge strane, tu ima neverovatno vrednih, radnih ljudi i pregalaca, i meni je bila čast da sedim sa njima, čujem njihovu muku i da tražimo rešenja", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da će Vlada uraditi sve što može da bi pomogla, ali da ne može da ispuni zahteve koji su "nerealni i stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni, da bi neko na tome pravio svoju fejk političku karijeru"

"To ne možemo i nećemo, jer moramo da čuvamo Srbiju, budžet i fiskalni prostor", naglasila je premijerka.

Navela je da su u ponedeljak počeli i razgovori oko utvrđivanja minimalne cene rada i da je poljoprivrednicima predočena da Vlada mora da brine o tome da ima fiskalni prostor i za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis