Biznis vesti

Nastavljeni protesti poljoprivrednika: Pregovori sa Brnabić traju već nekoliko sati

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Protesti nezadovoljnih poljopivrednika nastavljeni su tokom vikenda i danas širom Vojvodine, a u Vladi Srbije u toku je sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, koji je počeo oko 10 časova. Pre sastanka u vladi, poljoprivrednici su saopštili da neće odustati od svojih zahteva. 

Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.

"Mi ne odustajemo. Nema šta da pregovaramo, samo da se usvoji. Mi se nećemo povlačiti", rekao je Miroslav Matković, poljoprivrednik iz Subotice.

Poljoprivrednici koji su na ulicama svakog dana imaju velike gubitke, kako sami kažu, jer svaki dan na blokadama znači da su dan manje na svojim imanjima. Oni ukazuju da bi, ako se ne ispune njihovi zahtevi, sledeća godina mogla da donese još više cene hrane. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Jedan od poljoprivrednika, Slavko Ilić, napustio je sastanak, kako kaže, nezadovoljan odnosom države prema zahtevima poljoprivrednika. On je rekao da je napustio sastanak koji nema za cilj da dođe do nekakvog rešenja.

"Mene zanima interes svakog pojedinca u ovoj državi, a ovde smo došli zbog poljoprivrede. Znači, svaki poljoprivrednik i na jugu i istoku Srbije, u Vojjvodini i u celoj zemlji. Ja sam ratar, ali nisam došao zbog pojedinačnog interesa ratara, ali ni stočara, niti povrtara, već zbog svakog poljoprivrednika, a oni hoće da nas podele i onda se to raspadne i posvađamo se. Apelujem da što pre dođe do dogovora, da ne dođe do eskalacije između poljoprivrednika i naroda, jer svi su umorni i naelektrisani i toga se plašim. Neko ko hoće da se dogovori može da se dogovori za pet minuta", rekao je Ilić.

Poljoprivrednici su inače jutros nastavili blokadu oba puta iz Pančeva ka Beogradu, a kako su najavili blokadu će držati sve do okončanja sastanka u Vladi Srbije, posle čega će odlučivati o daljima koracima. Protesti su nastavljeni i u Novom Sadu, gde je blokiran Varadinski most, ali i u Subotici. 

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, na putevima iz Pančeva ka Beogradu formirane su kilometarske kolone, a baš zbog gužvi, okupljeni su propuštali vozila na svakih sat vremena. 

Euronews/Ivana Vlajović

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaje se danas sa predstavnicima poljoprivrednika, sa kojima će razgovarati o zahtevima. Sastanak je zakazan za 10 časova u Vladi Srbije, a pored premijerke i poljoprivrednika, prisustvuju i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva finansija.

Današnji sastanak organizuje se kako bi se trenutna situacija sa poljoprivrednim proizvođačima i stanje na tržištu sagledali iz svih relevantnih uglova, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Srbije očekuje da će rezultat ovog razgovora biti rešenje aktuelne situacije, koje će biti prihvatljivo kako za poljoprivrednike, tako i za državu i trgovinski sektor vodeći računa o interesima građana.

Prethodni sastanak predstavnika Vlade Srbije i poljoprivrednika nije bio naročito uspešan. Vlada je na zahtev poljoprivrednika, ukinula zabranu izvoza jestivog ulja, ponudila je i neke druge ustupke, međutim, to nije dovoljno. Poljoprivrednici često napominju da su bili "osakaćeni" zabranama izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda, od momenta kada je počela invazija na Ukrajinu, i da bi sada trebalo da nadomeste gubitke, kako se ti gubici ne bi dalje prenosili na potrošače.

Savović: Administriranje cene kao zabrana izvoza

Direktorka "Žita Srbije" Sunčica Savović kaže za Euronews Srbija da se ovo udruženje zalaže za slobodno funkcionisanje tržišta i formiranje cena i kada Vlada uvodi zabrane, ali i kada poljoprivrednici zahtevaju administrativno određivanje cene.

"Ovo je više pitanje za uljare, koje skoro polovinu svoje proizvodnje izvezu. Mi na godišnjem nivou iz Srbije izvezemo oko 120.000 tona suncokreta i ukoliko su uljare prinuđene da kupe sirovinu po ceni koja je iznad cene na međunarodnom tržištu postavlja se pitanje kome će onda to ulje prodati. Bilo kakvo administrativno određivanje cene ima isti efekat na izvoz kao i zabrana izvoza", rekla je Savović.

Ona je napomenula da se očekuje rod suncokreta od oko 735.000 tona, a da je razlika između cene koju poljoprivrednici zahtevaju i ponuđene cene oko 165 evra po toni, što znači da bi država morala da obezbedi više od 123 miliona evra kako bi i proizvođači bili zadovoljni i kako bi potrošači mogli da kupuju ulje po tržišnoj ceni.

"Da li u budežetu ima ili nema sredstava za ovu namenu je pitanje za nadležne, ali je sasvim sigurno, da po ceni od 700 evra po toni, ni uljare, ni izvoznici ne mogu da kupe suncokret", rekla je Savović.

Ona smatra da se može očekivati da će zasigurno biti napravljeni neki kompromisi sa poljoprivrednicima, ali da će to zavisiti isključivo od toga da li će Vlada uspeti ova sredstva da nađe u budžetu.

Savović je rekla da je ovo šesta suša u proteklih 11 godina i da ni 2012. kada je zabeležena najveća suša nije bila proglašena elementarna nepogoda, već da se to jedino dešavalo jedino zbog poplava, tako da ona ne očekuje da bi ovaj zahtev poljoprivrednika mogao biti ispunjen. 

"Suša će ostaviti značajne posledice na useve kukuruza i soje. Kao i prošle godine, sunckret će proći najbolje. Prinosi kukuruza sigurno neće biti iznad đest tona po hektaru , što je manji rod u odnosu na prethodnu godinu, koja ionako nije bila spektakularna u odnosu na rekordan rod pre dve godine. To ništa ne znači za naše unutrašnje tržište, jer proizvodimo mnogo više nego što je dovoljno za naše potrebe, a manje kukuruza znači samo da ćemo imati manje za izvoz", rekla je Savović.

Euronews TV

Komentari (0)

Biznis