Biznis vesti

Poljoprivrednici nastavili protest u Novom Sadu, nadležni očekuju dogovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

13/08/2022

-

21:22

Poljoprivrednici nastavili protest u Novom Sadu, nadležni očekuju dogovor
Poljoprivrednici nastavili protest u Novom Sadu, nadležni očekuju dogovor - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici su i danas nastavili protest u Novom Sadu, a proširili su večeras blokadu i na prilaz centru iz Jevrejske ulice na raskrsnici kod Srpskog narodnog pozorišta. Učesnici protesta najavljuju mogućnost da se u ponedeljak pridruže šumadijskim poljoprivrednicima koji planiraju da traktorima dođu u Beograd, javlja reporter FoNeta.

Podsetimo, oni su jutros ponovo traktorima blokirali deo Bulevara Mihajla Pupina od Pokrajinske vlade do Varadinskog mosta, tražeći da im se ispune zahtevi koje su u četvrtak uputili Vladi Srbije.

Zahtevi poljoprivrednika su da cena suncokreta bude 700 evra po toni plus PDV, da dizel za poljoprivrednike bude obračunat bez akciza i dostupan na svvim pumpama, da država kontroliše cenu mineralnih đubriva, subvencije od 300 evra po hektaru i potpunu promenu agrarne politike države. Poljoprivrednici su raširili i transparent na kome piše "Izvini Novi Sade".

Vlada Srbije juče je ukinula zabranu izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, što je i bio jedan od zahteva poljoprivrednika.

Protesti i u drugim gradovima

Predstavnik Inicijative za spas poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović, izjavio je Tanjugu da će osim u Novom Sadu protesti početi i u drugim gradovima Vojvodine.

"Ljudi će se verovatno u Novom Sadu malo povući da se odmore, ali se skupljaju u Vršcu, Somboru, Subotici, u Rači već peti dan protestuju, verovatno će biti u Šidu više poljoprivrednika nego u Novom Sadu, a okupljaju se i u drugim mestima", izjavio je Adamović.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

On je rekao da je prethodne večeri bio potreban samo jedan korak predstavnika države da bi dogovor bio postuignut, ali da se to nije dogodilo.

"Sinoć smo bili blizu dogovora, ali oni nisu hteli jasno da definišu cenu suncokreta. Ponudili su da uljare plate 535 evra plus PDV", kazao je Adamović. Podsetio je da su poljoprivrednici odbili takav predlog i da su zbog toga nastavljene blokade.

Adamović je rekao da su ostali odgovori predstavnika vlade na zahteve bili prihvatljivi.

Brnabić: Imamo ideje

Premijerka Ana Brnabić poručila je juče poljoprivrednicima da je spremna da se ponovo vidi sa ratarima koji su blokirali saobraćaj.

"Što se tiče dodatnih ustupaka imamo ideje. Juče smo ispunili ono što smo obećali, a to je da smo ukinuli zabranu izvoza ulja. Spremni smo da zajedno sa uljarima tražimo da cena otkupa bude 535 dinara bez poreza", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je važno znati da država ako garantuje cenu suncokreta, onda bi to morala svima, a to je, kaže, nemoguće.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Može jedino da se reguliše trgovačka marža da bude deset procenata. Ponudili smo 22 dinara subvencije za gorivo po hektaru, a u poslednjem kvartalu možemo ići na 30 dinara", poručila je Brnabić.

Premijerka je uporedila budžet za subvencije iz 2010. godine koji je bio 14 milijardi i sadašnji koji prelazi 50 milijardi dinara.

Vučić: Očekujem dogovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom protesta poljoprivrednika, da očekuje da će se on završiti dogovorom, ali i da iz državne kase ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano.

On očekuje da će poljoprivrednici biti malo zadovljniji, i da to nisu profesionalni štrajkači.

"To su domaćini ljudi, biće malo zadovoljniji, ali i dalje nezadovoljni", rekao je Vučić za TV Prva. Kako je primetio poljoprivrednici koji protestuju delimično su u pravu iz njihovog ugla.

"To je najveći deo dobrih i poštenih ljudi. Naravno ima onih koji se bave politikom i nekim svojnim računicama, ali najveći broj su fer ljudi" rekao je on i dodao da je ponosan, na ,kako je primetio, vozni park traktora ispred zgrade Banovina u Novom Sadu.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Sve subvencionisani traktori koje smo mi platili 40, 50 i 60 odsto. Baš sam bio srećan kada sam video" rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je tačno da je đubrivo skupo, ali je dodao kako je to zbog skoka cene gasa na sta država ne može da utiče. Na zahtev poljoprivrednika da se ukine akciza na gorivo za trakotre rekao je kako se ne može igrati državom i dodao kako veliki deo goriva namenjenog poljoprivredi završi na crnom tržištu.

"Ovo je podatak koji je dostavio NIS - u mašine ide 31 odsto, a u kanister 69 odsto ove subvencionisane nafte, a to znači da je 60 do 70 odsto šverca za ovu 40 dinara nižu cenu koju smo dali“, objasnio je Vučić.

On je doda da pošteni poljoprivrednici dođu i sipaju dizel u svoje traktore, a oni što toče u kanistere su šverceri, koji su nabavili karticu na "dva ara zemlje".

 

Komentari (0)

Biznis