Agrobiznis

Nagomilani problemi proizvođača mleka u Srbiji, analitičari upozoravaju: "Gašenje farmi nije pretnja, već realnost"

Komentari

Autor: Nataša Kovačev / Euronews Srbija

29/01/2023

-

17:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nagomilani problemi i splet aktuelnih okolnosti, kao što su sušna godina i inflacija, pogurali su cene stočne hrane i uticali da se smanji stočni fond. Stručnjaci očekuju da će sve to i dalje negativno da utiče na srpsku industriju mleka koja se već suočava sa nedostatkom sirovina. Stočari raže da se uvaže njihovi predlozi za spas farmi, odnosno da se premija za mleko poveća na 20 dinara, da se prekine, odnosno reguliše uvoz mleka, a da se u potpunosti dozvoli njegov izvoz, da se vrati pravilnik za subvencionisanje grla i da se formira radna grupa pri Ministarstvu koju bi većinom činili proizvođači. Zatražili su i da država krene u pravcu formiranja najnižih otkupnih cena.

Vlasnik farme Dejan Trajković iz Skorenovca spada u veće proizvođače, a trenutno ima oko 320 goveda i oko tri tone mleka dnevno. Kaže da su velike muke sa kojima se ova, i druge farme u Srbiji suočavaju i napominje da mnogi mali fameri to nisu mogli da izdrže. Dodaje da će i on ugasiti svoju, ukoliko bude primoran da smanjuje broj grla. 

"Jako sam blizu tome. Već se mislim šta ću u ovih nekoliko godina uraditi, jer ja ne vidim da će išta da se promeni, da će išta biti bolje. Trenutno u Srbiji nemate više od 200.000 krava, a bilo ih je nekada mnogo, mnogo više. To je negde krenulo u martu, aprilu prošle godine, da stoka enormno ide na klanje. Mi smo na to upozoravali, zvali, išli u Ministarstvo, ali nikog to nije bilo briga", tvrdi Trajković.

Novi krug problema

Iako je otkupna cena sirovog mleka prošle godine povećana, povećane su i cene energenata i stočne hrane, a sa tim i gubici proizvođača. Zaostale subvencije i regresi, koje im je država obećala do kraja godine, nisu isplaćeni, a nakon nestašice mleka i povećanog uvoza, krenuo je novi krug problema.

"Mlekare su krenule da skidaju cenu mleka zbog ovih enormnih uvoza, pa su krenule da se, mogu slobodno da kažem, iživljavaju na proizvođačima, da im otimaju to malo hleba što imaju, a država je skinula premiju. Znači, država je odmah uzela svoj deo, tako da su sa dve strane odmah proizvođači bili oštećeni", navodi Trajković.

Agroekonomista Žarko Galetin kaže za Euronews Srbija da su zahtevi stočara posledica jedne vrlo nesređene situacije u sektoru mlečnog govedarstva koja se naslućivala godinama, a koja je letos eskalirala, kada su poljoprivredni proizvođači upozravali da ćemo biti prinuđeni da uvozimo mleko, jer naša proizvodnja u ovom trenutku ne zadovoljava domaće bilanse.

profimedia

 

"Uvoz je bio očekivana mera, a to su iskoristili prerađivači i oborili su otkupnu cenu. Proizvođači mleka se nalaze u ogromnom problemu. Zahtevi poljoprivrednika da se poveća premija na 20 dinara za mleko su opravdani i država bi to mogla da uvrsti u svoj agrarni budžet koji je ove godine nešto veći. Kvote za uvoz mleka, koje je najavila i ministarka su apsolutno neophodna mera, jer uvozom mleka povećavate ponudu na domaćem tržištu i relaksirate otkupljivače u toj meri da oni mogu da ucenjuju proizvođače i farmere i da spuštaju cenu mleka, što se i dogodilo", kaže Galetin za Euronews Srbija.

On napominje da gašenje farmi koje najavljuju farmeri nije pretnja, već da je to realnost, jer "niko normalan nije spreman da proizvodi gubitak". On podseća da je mlečno govedarstvo daleko najteži i najzahtevniji segment u našoj poljoprivredi i da sada ljudi ne žele da dođu u situaciju da svoj težak rad ne mogu da valorizuju.

"Obnova stočnog fonda zahteva godine, to nije kao u ratarstvu da možete brzo to da uradite. Država bi morala sistemski da pristupi ovom problemu, a pre svega zaštitom naših proizvođača, tako što će povećavati podsticaje koji su sada po grlu 25.000 dinara, što je očigledno nedovoljno. Nedostaju stimulativne mere koje bi podstakle farmere da povećaju broj grla. Prvi i najbrži način je povećanje premija, a posle i svi ostali podsticaji koji se tiču razvoja našeg govedarstva, jer smo došli u situaciju da smo u poslednjih deset godina prepolovili stočni fond i mi sada baratamo nekim ciframa između 180.000 i 200.000 grla, što je do pre deset godina bio nezamislivo mali broj", ističe Galetin. 

Euronews

Spisak predloga za spas farmi

Poljoprivrednici iz svih delova zemlje, okupili su se u Bogatiću 23. januara i sastavili spisak predloga za spas farmi koji su uputili ministarki. Povećanje premije, regulisanje uvoza i izvoza mleka, formiranje najniže otkupne cene, samo su deo zahteva.

"Proizvođači su svi za proteste, tako da čekamo šta će odlučiti Vlada i Ministarstvo. Hoće li da rade i da se bore na strani svojih proizvođača za svoj nacionalni interes, ili će i dalje da vode računa da evropski proizvođači bolje žive od nas", kaže Trajković za Euronews Srbija.

Kritike Vladi zbog prekomernog uvoza mleka i mesa, te urušavanja stočnog fonda, istog dana kada su se stočari okupili u Bogatiću, izneli su u Narodnoj skupštini članovi Odbora za poljoprivredu. Nisu dobili odgovor na pitanje koliko država duguje poljoprivrednicima, kao ni da li i kada namerava da te dugove plati. 

profimedia

 

"Samo jednu stvar moramo da znamo. Pitanje dugovanja je pitanje ovog budžeta, ovogodišnjeg. Sve što za prošle godine bude izmireno, toliko će u ovoj godini biti manje sredstava", poručio je Veljko Odalović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis