Agrobiznis

Vlada Srbije uvela prelevmane na mleko i kačkavalj: Cilj da se zaštite domaći proizvođači od prekomernog uvoza

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

11:20

Vlada Srbije uvela prelevmane na mleko i kačkavalj: Cilj da se zaštite domaći proizvođači od prekomernog uvoza
Mlekara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije je usvojila odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana, odnosno uvozne takse od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu. Prelevmani se uvode na uvoz mleka i mlečnih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja od prekomernog uvoza.

Uvedeni su prelevmani za sedam sireva Ementaler, Čedar, Edam, Tilsit, Kačkavalj, Masdam i Gauda.

"Pokušavamo da stabilizujemo stanje sa tom odlukom kako bi zaustavili pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštitili srpskog proizvoiđača", rekla je za Tanjug ministarka poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić pozdravio je tu odluku države i  istakao da je to dobra mera za proizvođače mleka.

"Mi smo svojim nastupima i zahtevima naveli da je prioritet svih prioriteta zaštita domaće proizvodnje mleka, zato što smo došli do dna što se tiče proizvodnje mleka. Mi smo došli do ovog trenutka gde je vlada donela konačnu odluku da se uvedu prelevmani. To jeste iznuđena odluka, ali najbolja moguća u ovim okolnostima i ministarstvo i vlada imaju našu punu podršku oko njenog sprovođenja. To je najbolja moguća odluka posle zabrane uvoza mleka, a što je trenutno neizvodljivo", rekao je Vasić.

"Uvozni kačkavalj se pravi za 6, a prodaje za 4 evra"

Naveo je da je domaće tržište zatrpano mlečnim proizvodima koji su nelojalna konkurencija domaćem. Tako, kaže, da se kačkavalj iz uvoza prodaje po ceni od 3,5 do 4 evra, iako u Evropi njegova proizvodnja košta šest evra. 

"Uvođenje prelevmana treba da uvede red u ovu oblast. Mislim da našoj vladi neće biti problem da pred Evropskom komisijom dokaže da je ova odluka ispravna i iznuđena, jer sama činjenica da se Kinezi povlače sa evopskog tržišta i raskidaju ugovore o kupovini nekih mlečnih proizvoda, pogotovo sireva, govori sve. Tako da smo došli u apsurdnu situaciju, jer je za kilogram kačkavalja potrebno šest evra, jer je litar mleka u Evropi oko 58 evrocenti, a oni ga ovde prodaju po tri i po i četiri evra. Jednostavno, taj kačkavalj ima svoje vreme trajanja i oni žele da ga se oslobode. Isto tako i sir gauda, žele da ga se oslobode van evropskog tržišta, pa je naše sada zatrpano tim proizvodima", tvrdi Vasić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis