Agrobiznis

Supermarketi u javnom vlasništvu? Španska levičarska partija izazvala debatu u jeku rastućih cena hrane

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2023

-

19:53

Supermarketi u javnom vlasništvu? Španska levičarska partija izazvala debatu u jeku rastućih cena hrane
Supermarketi u javnom vlasništvu? Španska levičarska partija izazvala debatu u jeku rastućih cena hrane - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Podemos je započeo inicijativu otvaranja supermarketa u javnom vlasništvu zbog predviđanja eksperata da će cene hrane u Španiji po svemu sudeći ostati veoma visoke kroz celu godinu. 

Ova španska politička partija ponudila je materijal za razmišljanje mnogim porodicama širom zemlje svojim predlogom kontrole cena namirnica u najavljenom lancu supermarketa u javnom vlasništvu. 

Podemos, levičarska partija koja je deo socijalističke koalicije, se nada da će ideja dobiti vetar u leđa nakon što su izazvali oštru debatu. 

"Ideja je ambiciozna, ali se nadamo da će biti korisna na duge staze", rekal je Marija Tereza Perez, sekretarka za institucijalnu akciju Podemosa za Euronews.

Cene hrane dostigle su rekordne visine u februaru - povećanje iznosi 16,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Cene nisu počele da padaju uprkos smanjenju PDV-a na osnovne namirnice. 

Podemos želi da ide korak dalje, ali španska javnost je podeljena. 

"Svaki put kada odem nabavku platim sve više i više", kaže Enrike, profesor književnosti iz Valensije.

Mnogi, kao i on, kupuju sve više nebrandiranih proizvoda i izbegavaju ribu i meso ako nisu na popustu. Na pitanje šta misli o predlogu Podemosa, nije imao jasan odgovor. 

profimedia

 

On očajnički želi pad cena hrane i nada se da bi ovaj predlog to doneo, ali nije siguran kako bi ova ideja tačno zaživela. 

"Imam svoje sumnje. Mislim da bi regulacija proizvodnog lanca i sprečavanje zloupotrebe profita od strane kompanija bila bolja ideja", navodi on.  

Havier Ortega, ekonomista iz Madrida, rekao je za Euronews da je zabrinut da će ovaj predlog da utiče na novčanike španskog naroda. 

"Istina je da bi ovaj potez umanjio cene u supermarketima, ali poreski obveznik je uvek onaj koji na kraju više plati da bi se nadoknadio gubitak koji prave javna preduzeća. Smanjivanje cene potrošačke korpe nema smisla ako ćemo podizati poreze da bismo nadoknadili gubitak novca koji bi napravio javni supermarket", dodaje.  

Šta tačno predlaže Podemos? 

Ova levičarska partija negira argumetne protiv ovog predloga i čvrsto stoji iza njega. 

"U Španiji, prehrambeni sektor zloupotrebljava cene u ofanzivnom maniru. Ovo se ne može opravdati isključivo inflacijom. Mnoge porodice su prinuđene da kupuju hranu lošijeg kvaliteta zato što su cene stvari koje bi voleli da kupe previsoke. Cene su porasle oko 30 odsto, duplo više nego što iznosi indeks potrošačkih cena hrane", kaže Marija Tereza Perez.  

"Precios Justos" što u prevodu znači "Fer cene", biće naziv ove kompanije u državnom vlasništvu.  

Porema rečima Perez, sve bi počelo faznim planom. Ideja je da se otvori prvih 1.000 prodavnica u mestima koje imaju više od 20.000 stanovnika. 

"Želimo da dospemo do svake porodice, nezavisno od njihovih prihoda i mesta prebivališta", objašnjava ona.  

Podemos želi da smanji cene ribe, a da u isto vreme kupuje od više proizvođaca koji bi pružali bolje radne uslove za svoje zaposlene.  

Ova stranka optužuje privatne supermarkete za "spekulaciju" cenama hrane i "za pohlepno ponašanje, koje nije iznenađujuće, ali je preterano". 

Pitanje je koliko novca bi moralo da se potroši u slučaju da plan prođe? 

"Novčana sredstva bi očigledno morala da doći iz budžeta zemlje, ali nismo još razradili kalkulacije", govori Perez. 

profimedia

 

Iako partija i dalje mora da razradi tehničku stranu ideje, portparolka Podemosa navodi da teret troška "ne bi nužno morao biti stavljen na poreske obveznike." 

Prema računici ove partije, ova ideja bi donela više benefita nego što bi koštala, jer bi bilo otvoreno oko 50.000 novih poslova. Plan bi takođe pomogao malim biznisima da posluju sa državnim marketima koji bi im bili distributer. 

"Intervencija u tržištu je način osiguravanja da se opšti interes uvek nađe ispred ekonomskog profita", navodi Marija.  

Da li je ovo izvodljivo? 

Iako Podemos ponosno predstavlja ideju supermarketa u javnom vlasništvu, španski distributivni lanci je odbacili istog trenutka. 

Glavni savez proizvođaca i distributera smatra da predlog "nema dodira sa realnošću" da je "post-istina" i da "ne bi doprineo ničemu". 

Takođe su se požalili da je glavni sekretar Podemosa, Ione Belara, distributere nazvao kaposima (kapos je naziv za šefove organizovanih kriminalnih grupa). 

Ova levičarska partija je u otvorenom ratu protiv glavnih privatnih lanaca supermarketa.

"Samo četiri kompanije drže 40 odsto celog tržišta, a Merkadona, koja je najveća kompanija drži 25 odsto", ukazala je Perez. 

Ekonomista Rejmond Tores, šef centra za analizu Funcas, smatra da je najbolji način da Podemos ostvari svoje ciljeve kroz konkurenciju na tržištu. 

"To je glavni instrument osiguravanja pristupačnih cena i dovoljnih prihoda za farmere. Tačno je da je moguće ostvariti ovo kroz javnu mrežu supermarketa, ali sumnjam da je neophodno. Mislim da je dosta bolje izmeniti uslove konkurencije", kaže on. 

Tores takođe navodi i da rastuće cene proizvodnje generalno prate rastuće cene robe, ali da je obrnuto slučaj dosta sporiji.  

Odakle dolazi ova ideja? 

Bilo je dosta debate oko toga koliko je ova ideja novitet. Neki stručnjaci sugerišu da je predlog inspirisan Hugom Čavezom i njegovim merama u Venecueli, kada je osnovan lanac supermarketa kojim upravlja Ministarstvo narodne moći i poljoprivrede. Ova ideja je propala nakon osam godina prakse. 

Španija nije prva zemlja u Evropi koja je razmatrala ovu opciju. Poljska je razmatrala ovu ideju pre tri godine kada je njihova vlada predložila istu meru kako bi pomogli farmerima. 

profimedia

 

"Želimo da predstavimo meru koja bi osigurala dugoročni profit u proizvodnji za farmere", za Money.pl rekao je Artur Sobon, zamenik ministra za državna sredstva Poljske. 

Rumunija je takođe najavila plan kojim bi se vratio maloprodajni lanac u državnom vlasništvu, Unirea (Unija), koji je u ovoj zemlji nestao sa komunističkom vladavinom. 

Pre pandemije kovida, Ministarstvo poljoprivrede najavilo je nastanak "poljoprivredno-prehrambene trgovinske radnje", kompanije u državnom vlasništvu koja bi bila podrška farmerima u Rumuniji i koja bi promovisala domaće proizvode. 

Ova kompanija poziva male farmere da prodaju svoje povrće u lancima koji su u javnom vlasništvu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis