Agrobiznis

Proizvođači traže da se od juna do kraja novembra zabrani uvoz paradajza

Komentari

Autor: Euronews

15/07/2021

-

10:39

Proizvođači traže da se od juna do kraja novembra zabrani uvoz paradajza
Proizvođači traže da se od juna do kraja novembra zabrani uvoz paradajza - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastaće se u ponedeljak sa proizvođačima paradajza u Leksovcu, potvrđeno je za Euronews Srbija u Ministarstvu poljoprivrede.

Povrtari su prethodnih dana građanima besplatno delili paradajz nezadovoljni zbog niske otkupne cene, koja se kreće u rasponu od 10 do 25 dinara. Oni tvrde da je cena paradajza niska zbog uvoza iz zemalja u okruženju. Poljoprivrednici traže da paradajz bude proglašen za strateški proizvod i da se od 1. juna do 30. novembra, kada dospeva domaće povrće, zaštiti od uvoza.

Povrtar iz Lebana Žarko Nikolić kaže da nije postignut dogovor sa predstavnicima iz Ministarstva poljoprivrede prošlog četvrtka i napominje da ministra Nedimovića očekuju u ponedeljak, a da su proizvođači pozvali i predsednika Vučića da dođe, da zajedno reše probleme.

"Paradajz se najviše uvozi iz Albanije, Grčke, Turske i drugih zemalja, a sada svaka registrovana firma ima pravo na uvoz", rekao je Nikolić.

Predsednik kriznog štaba povrtara Aleksandar Kostić je izjavio da će povrtari do ponedeljka pripremiti svu dokumentaciju.

"Usaglasili smo se da treba da nam pruže pomoć, da treba da uvedemo paradajz kao strateški proizvod i da pozovemo predsednika da nas poseti, ako ne može sada onda za Dane paradajza u Lebanu 30, 31. jula i 1. avgusta", poručio je Kostić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis