Biznis vesti

Loš rod maline u Poljskoj i Čileu digao cenu ovog voća u Srbiji na 400 dinara

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2021

-

18:50

Loš rod maline u Poljskoj i Čileu digao cenu ovog voća u Srbiji na 400 dinara
Loš rod maline u Poljskoj i Čileu digao cenu ovog voća u Srbiji na 400 dinara - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Očekivali smo da će ove godine cena maline po kilogramu biti između 270 do 320 dinara, tako da je cena maline po kilogramu od 400 dinara iznenađenje za sve, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.


Veliku potražnju za srpskim malinama uslovio je loš rod kod glavnih konkurenata, u Poljskoj i Čileu, a ministar je nakon obilaska ivanjičkih malinara apelovao na njih da ovu dobru godinu i prihode iskoriste kako bi uložili u proizvodnju.

"Godina je dobra, ali je pitanje šta će biti već sledeće. Zato je jako važno da se ulaže u protivgradne mreže, sistem zaštite, ali i da se zanove zasadi, jer će tako imati mnogo veći rod", rekao je Nedimović za RINU.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kaže da se u selu Prilike susreo sam sa domaćinom koji je gajio oko 30 ari starih i odmah pored 30 ari novih zasada malina i prihod je na tim drugima bio čak tri puta veći.

"Mora da se ulaže u tehnologiju, kako bi rod bio zagarantovan. Za malinom trenutno vlada velika potražnja, a nema je, zato je jako važno da iskoristimo ovu šansu. Ministarstvo će kroz subvencije takođe pomoći za ulaganja u malinjake", izjavio je Nedimović.

Meštanin ivanjičkog sela Brezova Aco Ðokić kaže da su dočekali i to da malina sada košta kao kilogram mesa.

"Konačno je došlo vreme i da se trud nas poljoprivrednika ceni. Znamo da je velika potražnja za našom malinom, čak i Poljaci prethodnih meseci tragaju za našim crvenim zlatom, jer je rod kod njih podbacio. Hladnjačari sada nas zovu i pitaju za voće, a pre je bilo obrnuto. Rod je solidan, ali se nadamo skorijoj kiši kako se plodovi ne bi osušili", rekao je Ðokić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis