Privreda

Grci će otkupljivati i prerađivati višnju u Merošini

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

12:30

Grci će otkupljivati i prerađivati višnju u Merošini
Grci će otkupljivati i prerađivati višnju u Merošini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poznata grčka kompanija Agrifreda kupila je preduzeće Voćar iz Merošine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Voćar u stečaju je, kako je rekao ministar, prodat u četvrtak, a Agrifred koja se bavi proizvodnjom i preradom višnje će nakon potpisanog ugovora, danas preuzeti preduzeće iz Merošine.


Nedimović je gostujući na TV Hepi istakao da će preuzimanje Voćara mnogo značiti za merošinski kraj, pošto će biti rešen problem otkupa višanja, pošto je prethodnih godina bilo mnogo više višanja u ponudi nego što smo imali kapacitete u hladnjačama i prerađivačkom sektoru.

Kompanija Agrifreda iz grada Pela, sa severa Grčke, u aprilu je iskazala interesovanje za merošinski Voćar, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom. Tada se ministar Nedimović sastao sa grčkim kolegom, ministrom ruralnog razvoja i hrane Spiliosom Livanisom. Na sastanku dvojice ministra istaknuto je da je grčka kompanija  Agrifreda u pretgodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra.

Budući investitor u nekadašnjeg lidera u preradi voća Voćar iz Merošine, moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjače i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs i to razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višnje. Na području opštine Merošina višnjom je zasadjeno oko 2.000 hektara, a oko 90 odsto domaćinstava ima sopstvene višnjike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis