Novac

Paklica cigareta će koštati 10 dinara više, najavljuju se i nova poskupljenja

Komentari

Autor: Zlatica Radović

18/06/2021

-

10:35

Paklica cigareta će koštati 10 dinara više, najavljuju se i nova poskupljenja
Paklica cigareta će koštati 10 dinara više, najavljuju se i nova poskupljenja - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Pušači će od jula paklicu cigareta u proseku plaćati skuplje za 10 dinara. Cigarete poskupljuju zbog usklađivanja akciza sa rastom cena na malo, ali i zbog povećanja specifične akcize prema novom Akciznom kalendaru, usvojenom u decembru prošle godine, koji važi do 2025. godine.

Nove cenovnike, u Službenom glasniku su objavili JT International, Philip Morris Operations i Borolini exclusive, a i ostali proizvođači imaju rok do kraja meseca da obaveste kupce da li će njihovi proizvodi od sledećeg meseca koštati više.

Ovo poskupljenje neće biti jedino, jer je novim propisom predviđeno da akciza raste na svakih šest meseci kako bi u narednih pet godina dostigla vrednost koju ima u evropskim zemljama. To bi značilo da bi za paklicu pušači narednih godina mogli da izdvajaju oko pet evra.

Trenutno je akciza 76,75 dinara po pakli, a do 1. jula 2025. godine će ona porasti do 90,25 dinara, kako je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama zakona o akcizama. Prema Akciznom kalendaru, cena cigareta u našoj zemlji bi tako u narednih pet godina mogla biti izjednačena sa cenama u Evropskoj uniji.

Prema propisu koji je Skupština Srbije usvojila u decembru, predviđeno je da ovaj državni namet do 2025. godine čak devet puta promeni svoju vrednost, a  "preseci" su predviđeni na svakih šest meseci, u januaru i u julu. Ova akciza nije jedina, pošto u cenu paklice cigareta ulazi i proporcionalna akciza od 33 odsto, kao i PDV.

Po tim standardima do kraja 2025. godine država bi umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. U zemljama EU cigarete su najpovoljnije u Bugarskoj, gde maloprodajna cena paklice iznosi oko 2,5 evra, dok je u Irskoj oko devet evra.

Preporuka za vas

Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane
Bankarske usluge poskupele, naplaćuje se i provera stanja na bankomatu – da li su korisnicima vezane ruke

Komentari (0)

Biznis