Biznis vesti

Američki Fed zadržao kamatne stope na istom nivou od 5,25 do 5,50 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

07:56

Američki Fed zadržao kamatne stope na istom nivou od 5,25 do 5,50 odsto
Banka federalnih rezervi - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Američka centralna banka (Fed) zadržala je kamatne stope na istom nivou u rasponu od 5,25 odsto i 5,50 odsto, što je najviša stopa za poslednje 22 godine, napominjući da i dalje očekuje još jedno povećanje pre kraja godine a 2024. manje smanjenje stope nego što je prethodno naznačeno.

Američki berzanski indeksi su oslabili u sredu nakon što su Federalne rezerve saopštile da neće menjati kamatne stope, preneo je "Gardijan".

Poslednje povećanje kamatne stope, ukoliko ga bude, dogodilo bi se u ovom ciklusu, prema projekcijama koje je centralna banka SAD-a objavila na kraju dvodnevnog sastanka u sredu. 

Ukoliko Fed poveća kamatne stope, to bi bilo 12. povećanje od početka zaoštravanja monetarne politike u martu prošle godine.

Kamatna stopa određuje koliko banke jedna drugoj naplaćuju za pozajmljivanje novca, ali utiče i na mnoge oblike potrošačkog duga.

Projekcije Feda pokazuju da je verovatno još jedno povećanje kamatnih stopa ove godine, nakon čega će uslediti dva smanjenja u 2024, umesto četiri kako je bilo predviđeno u junu. Time bi se kamatna stopa vratila na oko 5,1 odsto. 

Inflacija u SAD u avgustu iznosila je 3,7 odsto, što je više od prognozirane vrednosti.

Komentari (0)

Biznis