Biznis vesti

"Postoji dobra šansa da cena nafte pređe 100 dolara po barelu": Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2023

-

19:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte da smanje proizvodnju nafte, cena sirove nafte prešla je 90 dolara po barelu i dalje raste. Novi rast cena crnog zlata probudio je strah od novog povećanja inflacije. Do novog skoka cene nafte došlo je posle iznenadne odluke Saudijske Arabije i Rusije da produže ograničenje njene proizvodnje do decembra. Sagovornici Euronews Srbija smatraju da bi cena sirova nafta mogla i da premaši 100 dolara po barelu. Postavlja se pitanje kako će se rast odraziti na cene derivata u Srbiji s obzirom i na nove više akcize od 1. oktobra, odnosno njihovo povećanje 8 odsto. 

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je poremećaj, koji nije nov, nastao isključivanjem Rusije iz snabdevanja sirovom naftom i derivatima Evrope koja je do rata u Ukrajini čak 60 odsto svojih potreba za dizelom koristila iz Rusije. 

On kaže da se Evropa našla u nezavidnoj situaciji sa potrošnjom, odnosno proizvodnjom dizela. 

"To možemo i mi da vidimo, ogromna je razlika u ceni benzina i ceni dizela koja stalno raste. Cena na pumpama u Srbiji se određuje u odnosu na berzansku cenu ne sirove nafte već derivata na Mediteranu. Ako nema dovoljno dizela to se odražava i na cene kod nas i cene rastu ne zbog toga što nema dovoljno same nafte već i samog dizela čija je potrošnja u zimskom periodu neuporedivo veća nego leti", rekao je Atanacković. 

Kakve cene goriva se očekuju u Srbiji 

Atanacković kaže da će cena i u Srbiji zavisiti uglavnom od cene dizela na Mediteranu, a ne toliko od cene same sirove nafte. 

On je rekao da će u petak biti objavljene nove cene griva na benzinskim pumpama u Srbiji i da se po logici stvari mogu očekivati da one budu više. 

On kaže da će povećanje akcize 8 odsto na naftne derivate još više da "pogura" cene nagore.

Atanacković očekuje da će Vlada Srbije zbog situacije sa naftom da umanji akcize i da se to već dešavalo dva puta u prošlosti i dodaje da Vlada po zakonu može da za 20 odsto u opravdanim slučajevima smanji akcizu. 

"Nadam se da će Vlada da krene tim putem", dodao je Atanacković. 

AP/Hasan Jamali

 

Preti li nestašica?

Saudijska Arabija i Rusija su sa tržišta povukle više od 1,3 miliona barela nafte dnevno ili više od jedan odsto globalne potražnje, mimo ograničenja Organizacije zemalja izvoznica nafte čiji su članovi. OPEK je saopštio da se tržište suočava s deficitom od više od tri miliona barela dnevno u narednom tromesečju, što može da rezultira najvećom nestašicom u poslednjoj deceniji. 

Dodatnu zabrinutost izazvala je i slaba proizvodnja nafte u Sjedinjenim Američkim Državama iz uljnih škriljaca. Rast cena od junskih sedamdesetak dolara po barelu na 94 dolara po barelu je i najveći kvartalni skok cena od kako je počeo rat u Ukrajini. Analitičari upozoravaju da će Bajdenova administracija biti prinuđena da se okrene drugim zemljama, a prve na spisku su ni manje ni više nego Iran i Venecuela, zemlje koje se suočavaju sa teškim zapadnim sankcijama.

Na pitanje da li bi barel sirove nafte posle najnovije odluke Saudijske Arabije i Rusije mogao da premaši 100 dolara, energetski i geopolitički analitičar na berlinskom Fraj univerzitetu Tomas O'Donel kaže za Euronews Srbija da postoji mogućnost da cena sirove nafte premaši 100 dolara po barelu. 

On je rekao da u ministarstvu Saudijske Arabije kažu da oni "skidaju" naftu sa tržišta zato što se postavlja pitanje ekonomskog rasta. 

"To pitanje se postavlja i u Kini, u izvesnoj meri u Evropi ali u nekim delovima još uvek postoji aktivna inflacija. S druge strane imamo energetske agencije koje kažu da u četvrtom kvartalu neće biti dovoljno nafte na tržištu što može dovesti do porasta cena. Na tržištu se pokazuje da se očekuje tako nešto. Postoji dobra šansa da cena pređe 100 dolara po barelu", naveo je O'Donel. 

Euronews

I Nebojša Atanacković kaže da je sada dosta realno da cena sirove nafte premaši 100 dolara po barelu iako, kako dodaje, do skoro nije očekivao tu mogućnost. 

On kaže da je od odluke Saudijske Arabije i Rusije da se smanji proizvodnja sirove nafte cena praktično krenula nagore i nije se do sada zaustavljala, a da je dostigla 94 dolara po barelu što je, dodaje, sad već blizu toj cifri od 100 dolara. 

Kakve bi posledice bile po svetsku privredu? 

Na pitanje o posledicama eventualnog daljeg rasta cene sirove nafte po svetsku privredu i o tome ko bi mogao da pretrpi najveće gubitke, O'Donel je rekao da će uvek najviše trpeti zemlje koje same ne proizvode nafte i koje su siromašne, kao i da će najviše biti pogođene zemlje Azije i Afrike. 

"U Evropi to zavisi, viša cena nafte će dovesti i do inflatornog pritiska, EU se još bori sa problemom inflacije, neke zemlje istočne Evrope takođe imaju problem sa inflacijom, one će svakako biti pogođene", rekao je O'Donel.  

On je naveo da čak i kada bi cena nafte dostigla 100 dolara po barelu ona bi i dalje bila niža u odnosu na periode od od 2008. do 2011. godine, kada je bila čak i 120 dolara po barelu. 

Na pitanje da li to što se tržište suočava sa deficitom koji je veći od tri miliona barela nafte dnevno može da ima za posledicu i nestašicu nafte u narednom periodu, O'Donel kaže da je upravo zbog toga i zabrinuta Međunarodna agencija za energetiku. 

On je naveo da je saudijski ministar rekao da imaju mnogo nafte u rezervama i da će da je čuvaju dok ne vide kakva je situacija na tržištu. 

"Ako on postigne dogovor sa Rusijom i drugim zemljama, ako počne da prodaje naftu, on može više da zaradi. To je tačno ali pitanje je da li postoji dovoljno nafte, da li ima dovoljno kapaciteta koji može da se proizvede, to je i dalje pitanje. Kada bi se vratila nafta na tržište, moglo bi da dođe do pada (cena). U osnovi svega ovoga je činjenica da je Rusija pod ozbiljnim sankcijama", rekao je on. 

On je naveo da da se velika količina ruske nafte prodaje po nižim cenama nego na tržištu. 

"To je i bila intencija Bajdenove administracije i G7 u Evropi, da sklanjanjem ruske nafte sa tržišta da ih prisile da prodaju Kini, ali je Rusija potom spustila cenu. To sada znači da većina potrošača širom sveta može da ima benefite od toga, ali Rusija se trenutno suočava sa sankcijama EU i njihova nafta više doprinosi većoj ceni", rekao je O'Donel. 

Komentari (0)

Biznis