Biznis vesti

Od 1. oktobra veće akcize na derivate nafte, kafu, cigarete i alkoholna pića: Koliko će poskupeti gorivo na pumpama?

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

28/09/2023

-

07:13

Od 1. oktobra veće akcize na derivate nafte, kafu, cigarete i alkoholna pića: Koliko će poskupeti gorivo na pumpama?
Gazprom - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će od 1. oktobra biti povećane akcize na derivate nafte, kafu, cigarete i alkoholna pića. Tako će akcize za bezolovni benzin poskupeti između šest i sedam dinara, odnosno sa 55 dinara po litru na 62,47 dinara po litru. Akciza na kilogram nepržene kafe će od 1. oktobra poskupeti 20 dinara, dok će na kilogram pržene kafe biti dodatnih 25 dinara.

Povećanje akciza se odnosi i na duvanske proizvode, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, ali i na nikotinske vrećice – snus koje će biti uvedene od početka 2024. godine, kao i na alkoholna pića. Akcize na cigarete će od oktobra sa 84,25 dinara biti povećane na 90,99 dinara po paklici, da bi do 2025. godine dostigle iznos od 95,85 dinara po paklici od 20 cigareta.

Umesto dosadašnjih 46,25 dinara, za jaka alkoholna pića akciza će biti 49,95 dinara. Akciza za niskoalkoholna pića će sa 23,14 dinara biti povećana na 24,99 dinara po litru.

Izmena Zakona o akcizama, koje je Skupština Srbije usvojila 6. septembra, predviđeno je i uvođenje nove akcizu na prirodni gas za krajnje korisnike od 1. januara 2025. godine. 

Vlada Srbije je ranije navela da se zbog povećanja akciza očekuje povećanje prihoda, pre svega od derivata nafte i cigareta, od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023.

Kako će povećanje akciza uticati na inflaciju 

Ekonomisti su ukazali na to da će povećanje akciza uticati na povećanje inflacije koja je i sada veoma visoka i da će to pogoditi građane, naročito najsiromašnije slojeve stanovništva. 

Da su neke stvari u rebalansu ovogodišnjeg budžeta malo kontradiktorne i to po pitanju povećanja akciza smatra profesor na Univerzitetu Singidunum Nikola Stakić. 

"Ukoliko već postoji veći prostor za uštedu, ne znam zašto se onda uopšte poteže jedna takva mera koja će dodatno uticati na standard građana imajući u vidu da to utiče na proizvode široke potrošnje kao što su nafta i derivati", rekao je nedavno Stakić za Euronews Srbija. 

Koliko će poskupeti gorivo?

U Udruženju naftnih kompanija Srbije navode da niko ne može da kaže da li će 1. oktobra povećanje akciza uticati na cenu goriva. Generalni sekretar tog Udruženja Tomislav Mićović rekao je ranije za Euronews Srbija da će 1. oktobra biti povećane obaveze naftnih kompanija koje stavljaju gorivo na tržište da toliko više plaćaju u budžet.

"Da li će to uticati na cenu goriva tog dana, to vam niko ne može reći jer na cenu goriva utiču i neki drugi parametri. Može se desiti da istog tog dana, u globalnom smislu, padnu kotacije, da se cena spusti za nekoliko dinara pa taj uticaj ne bude toliki. Trenutno je udeo ukupnih državnih dažbina u maloprodajnoj ceni goriva oko 47, 48 ili 49 procenata, zavisi koji je derivat u pitanju. Kada se uvedu ove više akcize, tada će taj procenat biti nešto preko 50", rekao je Mićović.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da bi gorivo uvođenjem viših akciza moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara. 

"Pod uslovom da cena goriva ostane ova koja je danas, sa odlukom Vlade Srbije da se akcize od 1. oktobra povećaju, cena goriva na pumpama u Srbiji bi mogla da bude veća, za nešto manje od šest dinara, jer na tu akcizu dodajte porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto. Tako da bi dizel koji je sada 211 dinara treba da košta između 216 i 217 dinara po litri", kazao je on za Tanjug.

Atanacković nije mogao precizno da kaže kako će se cene goriva kretati u narednom periodu, ali je naglasio da je izvesno da će cena dizela biti veća, kao i benzina, ali njega nešto manje.

"U celoj Evropi je trend povećanja cene dizela jer ga nema. Rafinerije u Evropi nisu dovoljne da bi napravile dovoljno dizela. Mi imamo rafineriju koja to činjenično može, ali će se ona verovatno ponašati tržišno i da nešto što može da proda skuplje tako će ga i prodati", ocenio je on.

Atanacković je objasnio i da je ovo povećanje akciza na evrodizel i benzin od oktobra redovno povećanje koje je trebalo da se desi još početkom godine, podsetivši i da se akcize nisu povećavale prethodne dve godine.

"Mi smo imali period od bar dve, ali i više godina da akcize nisu primenjivane u punom iznosu, pa pretpostavljam da će i sada država odustati od ovolikog povećanja akciza, odnosno da će ih povećati, a onda novom uredbom smanjiti na neki period", kazao je Atanacković.

On je naglasio da i po zakonu Vlada Srbije ima mogućnost da akcizu privremeno smanji do 20 odsto od njenog iznosa. 

Atanacković je podsetio i da su akcize na gorivo do marta ove godine u Srbiji bile umanjene i tek od tog meseca su one u punom iznosu kako je predviđeno.

Komentari (0)

Biznis