Biznis vesti

"Film od dva sata će moći da se skine za desetak sekundi": Šta će doneti uvođenje 5G mreže u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

18:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U svetu 5G mrežu za sada koristi oko 30 odsto svetske populacije, dok se Japan priprema za uvođenje 6G mreže kako bi počela da radi 2030. U Srbiji će iduće godine, kako je nedavno najavio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, biti uvedena 5G mreža. I dok je za neke "tajno oružje za uništenje najstarijeg naroda", za druge je 5G mreža neophodna tehnologija za unapređenje svih društvenih oblasti.  

Stručnjaci kažu da će 5G mreža omogućiti veće protoke informacija, znatno veći broj uređaja na određenom prostoru moći da se poveže na telekomunikacionu mrežu, a da će njene benefite osetiti i pojedinci, kao i javni sektor i privreda. 

5G će doneti, kako je rekla Natali Delić iz kompanije Telekom Srbija, veće protoke informacija i veće brzine tako da će, na primer, neki igrani film koji traje dva sata moći da se "skine" za desetak sekundi. 

"To nije jedina prednost ove tehnologije. Ova tehnologija donosi potpuno nove tehnološke mogućnosti koje se ogledaju u smanjenom kašnjenju signala", rekla je Delić za Euronews Srbija.

Osim toga, iz Telekom Srbija kažu da će zanačajno veći broj uređaja na određenom prostoru moći da se poveže na telekomunikacionu mrežu. 

Ali, nisu samo pojedinci ti koji će osetiti benefite nove tehnologije - javni sektor i kompletna privreda moći će da posluju na efikasniji način, a uvođenjem 5G mreže otvoriće se mogućnosti i za korišćenje novih tehnologija.

"To je prva mreža koja treba da da podlogu za upravljanje automatizovanim vozilima - bilo za prevoz ljudi, bilo za prevoz paketa, što znači da te mreže moraju da budu visoko pouzdane", rekao je za Euronews Srbija Aleksandar Nešković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. 

Kakvi su kapaciteti za protok nove mreže

Stručnjaci kažu da je široka lepeza novih tehnologija koji će uz 5G moći da se koriste. Međutim, postavlja se pitanje da li postoji dovoljan broj baznih stanica koje će omogućiti protok nove mreže.

"U ovom momentu oko 60 odsto naše mreže već je povezano optikom, tako da smo dosta spremni za taj momenat. E sad, jeste da će u zavisnosti od servisa koji treba da se puste biti potreban možda i veći broj baznih stanica, ali tako je bilo i sa prethodnim tehnologijama", rekla je Natali Delić.

Bazne stanice su česta meta teoretičara zavera koji tvrde da će upravo one sa uvođenjem 5G mreže emitovati štetna zračenja po ljude. 

Euronews Srbija

 

Stručnjaci kažu da će, samim tim što će mreža biti efikasnija, nova tehnologija trošiti manje energije i štedeti naše vreme što će dodatno smanjiti dozu zračenja.

"Kada pričamo o zračenju, vi dominantno imate plasiranje vesti da su štetne bazne stanice, a istraživanja, pa čak i malo razmišljanja vam ukažu da je mobilni terminal taj koji mnogo više doprinosi toj ukupnoj dozi", kaže Aleksandar Nešković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

A mobilnih telefona se sigurno niko neće odreći, ali ni 5G mreže koju za sada koristi oko 30 odsto svetske populacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis