Biznis vesti

Tabaković u Marakešu: Srbija nazvana "zvezdom vodiljom" i veoma je poštovana u međunarodnim krugovima

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

18:03

Tabaković u Marakešu: Srbija nazvana "zvezdom vodiljom" i veoma je poštovana u međunarodnim krugovima
Tanjug/Ministarstvo finansija - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je u Marakešu, na Godišnjoj skupštini MMF i Svetske banke, da je naša zemlja veoma poštovana u međunarodnim krugovima zahvaljujući postignutim rezultatima u oblasti finansija i da je zato nazvana i "zvezdom vodiljom".

"Ovaj skup je izuzetno značajan jer pokazuje da je Srbiji mesto u svetu. Kao jedna od zemalja koju su nazvali zvezdom vodiljom koja je spremna da iz najtežih mogućih okolnosti pravim merama, ne lakim, izvuče zemlju i dovede je u red onih koji mogu da služe kao primer drugima u sprovođenju strukturnih reformi i dovođenju na finansijski održivu i stabilnu granu, uz sve uvažavanje koje jedna zemlja može dobiti jer se ne libi da preduzme najteža moguća rešenja, koja su i održiva", rekla je Tabaković Tanjugu.

Ona je istakla da takva rešenja mogu dovesti zemlju u potpuno drugačije okolnosti, a upravo one u kojima se Srbija danas nalazi.

Navela je da to nisu idelne okolnosti, kojima težima, ali da je država Srbije pokazala da ume da se nosi sa svima krizama, od kovida do energetske krize i geopolitičkih dešavanja - da zadrži stabilnost u zemlji, snabdevenost i da nastavi putem izgradnje i unapređenja poslovne sredine za strane investitore.

Tanjug/Ministarstvo finansija

 

"Mislim da mnogi ljudi vide koje uvažavanje i poštovanje Srbija dobija za ono što radi jer se predstavlja rezultatima, a ne praznim rečima. Uverena sam da bi građani Srbije bili ponosni kada bi prisustvovali sastancima na kojima Srbija dobija punu podršku i nema nijednu od primedbi", kazala je Tabaković.

Podsetila je da Srbija svoje interese u MMF-u i Svetskoj banci ostvaruje preko Konstituence Švajcarske u kojoj je devet zemalja, poput Poljske, Azerbedžana, Uzbekistana... i da preko nje pripada porodici od više od 190 zemalja, čiji su predstavnici prisutni u Marakešu.

Tabakoviće je naglasila, u izjavi za Tanjug, da tu vlada retka solidarnost, kao i da Srbija daje najveći mogući doprinos, gradeći mostove između zemalja između kojih je teško napraviti te mostove.

"Ali naše istorijsko iskustvo daje za pravo da ih gradimo i održavamo i zato smo vršlo poštovana zemlja u Konstituenci", navela je Tabaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis