Biznis vesti

Loša godina za nemačku privredu: Vlada smanjila prognozu ekonomskog rasta, BDP manji za 0,4 odsto

Komentari

Autor: Fonet

11/10/2023

-

23:20

Loša godina za nemačku privredu: Vlada smanjila prognozu ekonomskog rasta, BDP manji za 0,4 odsto
Loša godina za nemačku privredu: Vlada smanjila prognozu ekonomskog rasta, BDP manji za 0,4 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada smanjila je prognozu ekonomskog rasta, predviđajući da će najveća evropska ekonomija ove godine imati pad bruto društvenog proizvoda dok se bori s visokom inflacijom, povišenim cenama energije i padom proizvodnje.

Ministarstvo ekonomije u novoj projekciji navelo je da će BDP ove godine biti smanjen za 0,4 odsto, što je značajno manje od procene u aprilu, kada je prognoziran privredni rast u 2023. od 0,4 odsto.

Nemačka ekonomija suočila se sa ozbiljnim poteškoćama otkako je ruska invazija na Ukrajinu prošle godine izazvala porast inflacije, a posebno su uvećane cene energije, prenosi RSE.

Kriza je pogoršana usporavanjem u proizvodnom sektoru koji je veliki potrošač energije, problemi u Kini, koja je ključni trgovinski partner Nemačke, i agresivno povećanje kamatnih stopa u evrozoni s ciljem da se ukrote cene.

U teškom geopolitičkom okruženju izlazimo iz krize sporije nego što se očekivalo, priznao je u saopštenju nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Nemačka privreda je na početku godine pala u recesiju i od tada se muči da stane na noge, s nultim rastom u drugom kvartalu.

Međunarodni monetarni fond u utorak je prognozirao da će Nemačka ove godine imati najlošije rezultate među velikim ekonomijama, sa smanjenjem ekonomskih aktivnosti od 0,5 odsto.

Grupa vodećih nemačkih ekonomskih istraživačkih tink-tenkova prošlog meseca je predvidela smanjenje od 0,6 odsto.

Nemačka vlada predviđa da će privreda iduće godine imati rast od 1,3 odsto, a 2025. od 1,5 odsto.

Očekuje se da će inflacija ove godine dostići 6,1 odsto, pre nego što padne na 2,6 odsto sledeće godine i dva odsto u 2025. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis