Evropa

Na pokrajinskim izborima u Hesenu i Bavarskoj ubedljiva pobeda konzervativne CDU, AfD druga po snazi

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

09:20

Na pokrajinskim izborima u Hesenu i Bavarskoj ubedljiva pobeda konzervativne CDU, AfD druga po snazi
Tanjug AP/Andreas Arnold/dpa via AP - Copyright Tanjug AP/Andreas Arnold/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka konzervativna Hrišćansko-demokratska unija CDU je sa velikom razlikom pobedila na pokrajinskim izborima u Hesenu i u Bavarskoj i ostala najjača politička snaga u tim pokrajinama.

Nakon što su svi glasovi prebrojani, demohrišćani su na izborima u nedelju u Hesenu osvojili 34,6 odsto glasova, prenosi berlinski Bild.

Izborni rezultati u Hesenu pokazali su da je AfD druga najjača snaga sa 18,4 odsto, ispred socijaldemokrata SPD-a koji su osvojili 15,1 odsto, Zelenih sa 14,8 i FDP-a sa 5,0 odsto glasova.

Levičarima i liberalima nedostajala je podrška birača za ulazak u državni parlament, pošto su osvojili 3,1, odnosno 3,5 odsto glasova.

SPD-ovih 15,1 odsto glasova predstavlja direktan udarac za ministarku unutrašnjih poslova
Nensi Fejzer, čiju je kampanju pratila salva kritika zbog njenog postupanja u vezi sa porastom broja nelegalnih izbeglica, navodi Bild.

U Bavarskoj je CSU osvojila 37 odsto glasova, skoro isto kao na izborima pre pet godina, što znači da će Markus Zeder ostati nedodirljivi premijer te pokrajine.

Ipak, CSU je ponovo daleko od apsolutne većine, zbog čega će, po svemu sudeći, nastaviti koalicionu saradnju sa tvrdo konzervativnim Slobodnim biračima koji su osvojili 15,3 odsto glasova.

Rezultati izbora u obe pokrajine, u kojima živi oko 20 dosto ukupne nemačke populacije, mogli bi da intenziviraju tenzije unutar Šolcove savezne koalicije u kojoj su njegove socijaldemokrate, Zeleni i Slobodne demokrate (FDP), ocenjuju analitičari.

Unutrašnjim sukobima i nemogućnošću pronalaženja zajedničkog jezika, Šolcova koalicija je ugrožena od preuzimanja vlasti 2021. godine, a nemačkog kancelara optužuju da nije demonstrirao liderstvo koje je potrebno da bi se uveo red i rešavale krizne situacije u rasponu od rata u Ukrajini do zelene tranzicije, prenosi Rojters.

"Retko koja vlada je dobila tako sveobuhvatnu poruku o nezadovoljstvu među biračima. Retko kada je vlastima poslata jasnija poruka da ljudi žele drugačiju politiku u sferama ekonomije, zaštite klime ili migracionih pitanja", izjavio je uticajni poslanik CDU Jens Špan.

Nedostajući rezultati iz dva izborna okruga u Oberurselu u Hohtaunuskrajsu odložili su objavljivanje prvih zvaničnih konačnih rezultata izbora u Hesenu, jer podaci nisu uneti u sistem u nedelju uveče kako je planirano.

Izlaznost na pokrajinskim izborima je bila 66 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa