Evropa

Lokalni izbori u Hesenu i Bavarskoj, ankete o izlaznosti prednost daju opozicionim konzervativcima

Komentari

Autor: Tanjug

08/10/2023

-

19:35

Lokalni izbori u Hesenu i Bavarskoj, ankete o izlaznosti prednost daju opozicionim konzervativcima
Tanjug/AP/Alvaro Barrientos - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Nemački opozicioni konzervativci na putu su da pobede na danas održanim lokalnim izborima u nemačkim državama Hesen i Bavarska, prema izlaznim anketama državne televizije ARD.

U Hesenu Hrišćanska demokratska unija (CDU) bi trebalo da dobiju 35,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca verovatno osvojila 16 procenata, prenosi Rojters uz ocenu da je time zadat lični udarac ministarki unutrašnjih poslova Nensi Fezer koja se kandidovala kao vodeći kandidat SPD u toj državi.

U Bavarskoj, sestrinska partija CDU, Hrišćansko-socijalna unija (CSU) će izgleda osvojiti 37 odsto glasova, što je njen najgori rezultat od 1950. Iako će to verovatno biti dovoljno da nastavi koaliciju sa populističkim Slobodnim biračima koji će svojiti 14 odsto glasova.

SPD je tradicionalno slab u Bavarskoj i verovatno će osvojiti 8,5 odsto glasova.

Dva mlađa partnera u Šolcovoj koaliciji, Zeleni i Slobodne demokrate (FDP), prošli su gore nego na izborima održanim 2018. godine u ove dve nemačke države, a FDP je čak na putu da ispadne iz parlamenta u Bavarskoj.

U međuvremenu krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) prošla je bolje nego 2018. sa verovatno osvojenih 16 odsto glasova u Hesenu i 15 odsto u Bavarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa