Evropa

Slovačka protestuje zbog navodnog mešanja ruske Spoljnoobaveštajne službe u parlamentarne izbore

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

17:47

Slovačka protestuje zbog navodnog mešanja ruske Spoljnoobaveštajne službe u parlamentarne izbore
Tanjug AP/Darko Bandić - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke pozvalo je danas predstavnika ruske ambasade u Bratislavi zbog izjave direktora Spoljnoobaveštajne službe Ruske Federacije (SVR) Sergeja Nariškina objavljene tokom izborne tišine pred parlamentarne izbore, ove optužbe Moskva odbacuje.

"Odeljenje za diplomatiju snažno protestuje zbog lažne izjave ruskih obaveštajnih službi koja dovodi u pitanje integritet slobodnih i demokratskih izbora u Slovačkoj", rekao je portparol ministarstva Matuš David, prenosi TV Novini.

Dodao je da je namerno širenje dezinformacija "nedopustivo mešanje Ruske Federacije u izborni proces u Slovačkoj Republici koja kao nezavisna, suverena i demokratska država garantuje svojim građanima fer i transparentan izborni proces".

Istovremeno, iz slovačkog ministarstva spoljnih poslova su pozvali Rusiju da prekine "aktivnosti dezinformisanja" usmerene protiv Slovačke.

David je istakao da takvo delovanje podriva međusobne odnose i da je u suprotnosti sa principima međunarodnih odnosa.

Šef SVR Sergej Nariškin je prošle nedelje izjavio da je "u poslednje vreme došlo do pojačanog mešanja administracije Džoa Bajdena u unutrašnju političku situaciju u Slovačkoj, koja je povezana sa njenom pripremom za prevremene parlamentarne izbore".

Na izborima koji su održani u subotu, 30. septembra, najviše glasova, skoro 23 odsto, osvojila je stranka Smer-SSD bivšeg premijera Roberta Fica.

Ficova pobeda predstavlja politički povratak proruske i antiameričke politike, ocenila je agencija AP.

On je tokom predizborne kampanje obećao da će prekinuti slanje vojne pomoći Ukrajini i dodao da se protivi sankcijama Rusiji.

Ambasada Rusije u Slovačkoj odbacila je danas optužbe slovačkog Ministarstvo spoljnih poslova da se Moskva mešala u parlamentarne izbore u Slovačkoj.

"Snažno odbacujemo nategnute optužbe protiv Rusije za mešanje u slovački izborni proces. Za razliku od nekih od sadašnjih saveznika Slovačke, mi se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih država, ne uključujemo se u promene režima i razne vrste obojenih revolucija", navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Dodaje se da ruska ambasada izražava žaljenje "što Slovačka nastavlja da preduzima korake ka daljoj degradaciji nekada prijateljskih odnosa koji su trenutno u dubokoj krizi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa