Evropa

Lider desničarske partije u Nemačkoj tvrdi da je napadnut: U toku preliminarna istraga protiv nepoznatog počinioca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

12:10

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Lider desničarske partije "Alternativa za Nemačku" (AFD) Tino Krupala hospitalizovan je u sredu, nakon što je navodno napadnut tokom političkog skupa u Bavarskoj.

Krupala je završio u bolnici pošto se požalio na iznenadni bol u gornjem delu ruke i druge zdravstvene probleme, neposredno nakon što je napravio selfi sa nekoliko pristalica, saopštila je nemačka policija.

Pokrenuta je istraga o ovom incidentu, ali u saopštenju koje je iz policije objavljeno u četvrtak, "nema indikacija da je Krupali neko prišao i napao ga".

Političar je navodno osetio iznenadni bol u nadlaktici dok je izlazio na scenu da održi govor, a kasnije je otkrio manju povredu na vratu, koja bi mogla da bude posledica uboda iglom. Nakon toga, počeo je da oseća grčeve, vrtoglavicu i mučninu, piše "Spiegel".

Tanjug AP/Carsten Koall/dpa via AP, File

 

Incident se dogodio u susret lokalnim izborima u Bavarskoj i Heseu, a u obe države AFD partija ima veliku podršku građana. Ona trenutno ima 21 posto pristalica i nalazi se na drugom mestu po popularnosti, odmah iza opozicione partije CDU.

Javni tužilac u Ingolštatu gde se incident sa Krupalom dogodio, potvrdio je da je u toku preliminarna istraga protiv nepoznatog počinioca.

Krupala je u međuvremenu napustio bolnicu, ali su svi skupovi u okviru izborne kampanje planirani s njim otkazani.

Tanjug AP/Klaus-Dietmar Gabbert/dpa via AP

Krupala i Alis Vajdel

Inače, iz njegove partije tvrde da je to samo jedan u nizu napada na njihove čelnike. Predstavnica ove stranke Alis Vajdel otkazala je u utorak pojavljivanje na političkom skupu u selu na granici Bavarske i Tiringije, tvrdeći da postoje  bezbednosni problemi, ali je potom snimljena kako večera u primorskom restoranu na Majorki u Španiji.

Krupala je inače poznat po proruskim stanovištima i koji je ranije tvrdio da se nalazi na takozvanoj ukrajinskoj "listi za odstrel".

Stranka AFD zalaže se za strožu imigracionu politiku, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi mogla da dobije i više od 20 odsto glasova na izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa