Evropa

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

13:18

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Raspoloženje u nemačkoj auto-industriji se malo poboljšalo u septembru, zaključak je najnovijeg istraživanja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Kako je saopšteno na sajtu ove organizacije, indeks koji meri optimizam proizvođača i dobavljača u ovom sektoru je u septembru porastao na -14,7 poena sa avgustovskih -18,1 poena.

"Nemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači su zadovoljni trenutnom situacijom, ali njihova očekivanja od budućnosti su i dalje veoma niska", rekao je direktor IFO Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije Oliver Falk.

Kompanije u automobilskoj industriji, su svoju trenutnu poslovnu situaciju u septembru ocenile sa 20,9 poena, što je porast u poređenju sa avgustovskih 13,2 poena.

Očekivanja pomenutih kompanija su porasla tek neznatno, na 44,6 poena sa avgustovskih 44,8 poena.

Nemačka auto-industrija planira da u narednim mesecima poveća proizvodnju, ali će se istovremeno zadovoljiti manjim brojem zaposlenih.

Strukturalni prelazak na proizvodnju električnih vozila znači da će auto-industriji biti potrebno manje radnika, ali istovremeno treba očekivati nedostatak kvalifikovanog osoblja, zaključio je Falk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa