Biznis vesti

Đedović Handanović: Računi i do upola manji ove grejne sezone zahvaljujući merama Vlade Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2023

-

10:33

Đedović Handanović: Računi i do upola manji ove grejne sezone zahvaljujući merama Vlade Srbije
Đedović Handanović: Računi i do upola manji ove grejne sezone zahvaljujući merama Vlade Srbije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas da će građani ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju.

"Za štednju električne energije građani će moći da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju za više od 5 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobiće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Takođe, domaćinstvima će se obračunavati popust od 5 odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje 5 odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine", rekla je ministarka i dodala da to znači da uz racionalnu potrošnju račun za električnu energiju može biti čak i prepolovljen.

Đedović Handanović je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da je sve apsolutno spremno za početak grejne sezone.

"U sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene su sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža i obezbeđene su dovoljne količine energenata za početak grejne sezone", rekla je ministarka i dodala da je Republička direkcija za robne rezerve popunila svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Đedović Handanović je naglasila da su predstavnici Ministarstva u svakodnevnom kontaktu sa Udruženjem toplana i lokalnim samoupravama kako bi se otklonili određeni problemi sa nabavkom energenata i da će se tokom cele grejne sezone pratiti rad toplana kako bi građani imali tople domove.

Dodala je da je važno što se uvode obnovljivi izvori energije u sisteme daljinskog grejanja i da će se građani od ove zime grejati na biomasu u tri opštine, Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru a da će sutra obići radove na izradnji nove toplane na drvnu sečku u Majdanpeku.

"Nova toplana bi trebalo da bude u funkciji u toku ove grejne sezone čime će se i u ovoj opštini u potpunosti izbaciti mazut iz sistema daljinskog grejanja", rekla je ona.

"Remonti u EPS-u se privode kraju"

Ministarka je istakla da je proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu stabilizovana ali da su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova, jer su ležišta složenija nego ranije.

"Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede Srbije pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje za građane i privredu Srbije", rekla je Đedović Handanović.

Ona je naglasila da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije i da je proizvodnja električne energije stabilna.

Đedović Handanović je podsetila da je Vlada Srbije unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

"Ono što je najvažnije, procedura je maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Trenutno se više od 72.000 građana prijavilo ali radimo na tome da dodatno snizimo kriterijume kako bi se još veći broj građana prijavio", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis