Društvo

Kada počinje grejna sezona u Subotici? Razmontiran glavni magistralni vrelovod, u toplani kažu da su im "vezane ruke"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2023

-

16:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog izgradnje pruge Beograd - Budimpešta, razmontiran je deo glavnog vrelovoda u Subotici i stoga je neizvestan početak grejne sezone u tom gradu. 

Kraj je letu i izvesno je da nam slede hladniji dani. Tradicionalno grejna sezona u Srbiji počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila, ali je za građane Subotice neizvesno kada će imati tople radijatore u stanovima. Zbog izgradnje podvožnjaka, razmontiran je glavni magistralni vrelovod. Apsurd - JKP Subotička toplana nije naručilac ni izvođač radova na sopstvenoj vrelovodnoj infrastrukturi.

"Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da su Toplani jednostavno vezane ruke. Ako su nekome vezane ruke, ne možete od njega očekivati da snosi odgovornost. Toplana je u potpunosti spremna za početak sezone i jedino što ona čeka je stvaranje uslova da bi ta sezona mogla i da počne. U mojoj evo dvadesetogodišnjoj karijeri u ovoj firmi, ovo je prvi ovakav slučaj", kaže Davor Andrašić, izvršni direktor za energetski sistem "Subotičke toplane".

A kada će uslovi biti stvoreni, pitanje je na koje Andrašić nema odgovor. Toplana je u ovoj priči samo zainteresovana strana. Garancije ne postoje, samo okvirni datumi.

Andrašić kaže da su obavešteni da bi završetak radova mogao da bude u drugoj polovini oktobra. Znali su i da im taj termin ne odgovara s obzirom na to da prve probe počinju već sredinom septembra.

Ključne naredne nedelje

Naredne dve nedelje su ključne. Prošle godine, grejna sezona u Subotici počela je 1. novembra. Završetak radova na vrelovodu ne znači da Toplana može odmah da isporučuje toplotnu energiju. Potrebno je još desetak dana kako bi proverili sistem i uradili neophodne pripreme. 

Euronews Srbija

 

"Toplana bi tu negde 20, 22. oktobra najkasnije trebala da otpočne upravo one pripremne radove za grejnu sezonu", naveo je Andrašić.

Na gradilištu mnogo radnika, a van gradilišta mnogo pitanja. Odgovore bi mogao da pruži izvođač radova, ali, na gradilištu ne postoji tabla sa informacijama ko je izvođač a ko naručilac istih. Od gradonačelnika Subotice Euronews Srbija odgovore nije dobio, dok nadzornik ovih radova, Petar Stošić, kaže da radovi teku predviđenom dinamikom. 

Navodi da je krajnji rok za završetak celog projekta 31. decembar 2024. godine, ali da za sekvencijalne radove ne postoji ugovorni rok, već se radi prema dinamičkom planu izvođača.

Dodaje da je glavni izvođač radova konzorcijum firmi China Railway Internatational Comany i China Communication Construction Company, dok je podizvođač na izmeštanju vrelovoda specijalizovana firma "Goal" iz Zrenjanina.

Euronews Srbija

 

"Eventualni problemi koji bi mogli da uspore radove na određenim segmentima projekta podvožnjaka bili bi posledica obilnih padavina i potopa koje su nas zadesile tokom leta, ali svi mi koji učestvujemo na ovom ogromnom i značajnom projektu za ceo region, dajemo sve od sebe da do tih problema ne dođe i da grejna sezona započne na vreme", rekao je Stošić.

Euronews

Poskupljenje od 1. oktobra

I dok se još uvek ne zna kada će početi grejna sezona u Subotici, ono što se sigurno zna je da će građani u ovoj sezoni plaćati skuplje grejanje. Naime, Nadzorni odbor "Subotičke toplane" doneo je 4. avgusta odluku o povećanju cena toplotne energije. Prema toj odluci za kupce u stambenim prostorima povećana je cena sa trenutnih 5,70 dinara po kWh na 6,67 dinara po kWh, a fiksnog dela cene sa sadašnjih 31,54 dinara po metru kvadratnom na 35,90 dinara po metru kvadratnom.

Kada je reč o kupcima u poslovnim prostorima, cena varijabilnog dela je povećana sa  7,13 dinara po kWh na 8,34 dinara po kWh, a fiksnog dela sa 248,44 dinara po kWh na 324,14 dinara po kWh. Na sve cene se obračunava PDV od 10 odsto.

To znači povećanje varijabilnog dela cene za 17 odsto, a fiksnog dela cene za oko 30 odsto. Na nove cene saglasnost je dalo Gradsko veće Subotice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija