Biznis vesti

Počinje grejna sezona u Beogradu, od danas topli radijatori

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

12:07

Počinje grejna sezona u Beogradu, od danas topli radijatori
Počinje grejna sezona u Beogradu, od danas topli radijatori - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

V.d. direktora "Beogradske elektrane" Vanja Vukić rekao je da danas u popodnevnim satima počinje nova grejna sezona u Beogradu, da su urađene sve funkcionalne probe, kao i da su "Beogradske elektrane" spremne za novu grejnu sezonu. 

On je rekao za Tanjug da su funkcionalne probe trajale od 2. do 9. oktobra, i da su imali određeni broj intervencija. 

"Građani ne moraju da brinu. Imaće tople stanove za vreme grejne sezone. Sve uočene probleme smo odmah rešili. Pozivali smo građane da završe radove na kućnim grejnim instalacijama do 30. septembra i da to prijave 'Beogradskim elektranama' kako bi na vreme otklonili eventualne kvarove. Sve to smo na vreme rešili", naglasio je Vukić.

Istakao je da grejna sezona u Beogradu na osnovu odluke o snabdevanju građana toplotnom energijom koju je donela Skupština grada Beograda počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila. 

Taj rok, kako je rekao, može biti produžen do 1. maja ukoliko vremenski uslovi to budu zahtevali. Objasnio je da visoke temperature vazduha "idu na ruku" Beogradskim elektranama. Apelovao je na građane da kvarove na grejnim instalacijama prijave na telefon 11011.

"To su kvarovi koji se odnose na curenje instalacija za grejanje, kao i na to da se ne greju celi objekti", napomenuo je on.

Povodom nedavnog potpisivanja aneksa ugovora o izgradnji vangradskog toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda, koji je su elektranre potpisale sa Gradom Beogradom i kompanijom "Power Construction Corporation of Ćina", direktor ističe da je to višedecenijski san "Beogradskih elektrana".

"Taj toplodalekovod je planiran gotovo 30. godina, i u jednom trenutnu se počelo sa izgradnjom. 'Beogradske elektrane' su apsolutno spremne. U ovoj godini smo uradili veliki deo posla po pitanju nastavka realizacije tog projekta. Potpisali smo ugovor o nedostajućoj infrastrukturi sa Elektroprivredom Srbije, kako bi remontovali svoja postrojenja u TE Nikola Tesla, što je preduslov da bi se toplovod izgradio. 22. septembra je dobijena prva građevinska dozvola. Počeli smo sa rasčišćavanjem terena", rekao je Vukić.

Kako je objansio, iz Obrenovca će tim toplovodom biti obezbeđeno  600 megavata toplotne energije.  

"To je oko 60 odsto instalisane snage kapaciteta na opštini Novi Beograd kada se radi o ekstremnim temperaturama od minus 12. To znači da ta snaga nije 60 odsto nego mnogo više. To će olakšati grejanje u celom Beogradu. Imamo u planu da u nekom trenutku uradimo interkonekciju između grejnih područja", rekao je Vukić.

On je istakao da je u planu izgradnja nove elektrana u Surčinu koja će snabdevati Ekspo, Nacionalni stadion, i celo lokalno područje. Novina je, kaže Vukić, što će se taj region pored toplotne energije snabdevati i rashladnom energijom.

"To je novina za 'Beogradske elektrane' i ceo region. Rashladnu energiju ćemo po prvu put u našoj zemlji isporučivati u Beogradu. To je naš novi proizvod", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis