Biznis vesti

Đedović Handanović sa rukovodstvom NIS-a o sigurnom snabdevanju naftom: "Očekujemo da se cena dizela neće povećavati"

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2023

-

16:37

Đedović Handanović sa rukovodstvom NIS-a o sigurnom snabdevanju naftom: "Očekujemo da se cena dizela neće povećavati"
Đedović Handanović sa rukovodstvom NIS-a o sigurnom snabdevanju naftom: "Očekujemo da se cena dizela neće povećavati" - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa rukovodstvom Naftne industrije Srbije o sigurnosti snabdevanja tržišta naftom i naftnim derivatima, kao i planovima za dekarbonizaciju naftnog sektora u Srbiji. 

Na sastanku je istaknuto da će NIS nastaviti sa pažljivim praćenjem situacije i pružanjem doprinosa u očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Uložili smo zajedničke napore kako bismo smanjili inflatorne pritiske tako da očekujemo da se cena dizela neće povećavati u narednom periodu", rekla je Đedović.

Ona je rekla da Vlada i resorno ministarstvo aktivno rade na dekarbonizaciji energetskog sektora u Srbiji koja podrazumeva i transformaciju naftnog sektora.

MRE/Emilija Jovanović

 

"Naftna industrija značajno doprinosi emitovanju gasova sa efektom staklene bašte u sektoru saobraćaja. Potrebno je da NIS planira sprovođenje mera i mehanizama i primenu zelenih projekata u naftnim procesima, kako bi se smanjile emisije štetnih gasova, ali i usaglašenost sa direktivama Evropske unije u ovoj oblasti", rekla je ona.

Remont rafinerije u Pančevu početkom naredne godine 

Na sastanku je istaknuto da će NIS nastaviti sa pažljivim praćenjem situacije i pružanjem doprinosa u očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja.

Zaključeno je da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno i da je važno da rezerve nafte i naftnih derivata budu na najvećem nivou u čemu veliki doprinos pruža kompanija NIS. 

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev rekao je da je veoma važno što kompanija NIS ima aktivan dijalog sa Vladom Srbije i Ministarstvom rudarstva i energetike kako bi se obezbedila sigurnost snabdevanja tržišta naftom i naftnim derivatima.

MRE/Emilija Jovanović

 

On je dodao da će kompanija nastaviti sa investicijama u projekte koji unapređuju kvalitet životne sredine. 

Na sastanku je razgovarano i o predstojećem remontu rafinerije u Pančevu koji se očekuje početkom naredne godine i koji treba da doprinese dodatnoj stabilnosti u proizvodnji naftnih derivata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis