Biznis vesti

Đedović: Srbija radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

17:15

Đedović: Srbija radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja
Đedović: Srbija radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da Srbija u naftnom sektoru radi na povećanju obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i diversifikaciji izvora snabdevanja sirovom naftom kako bi osigurala stabilno i sigurno snabdevanje domaćeg tržišta.

Energetska kriza u Evropi i svetu pokazala je da je neophodno da imamo što veće sopstvene rezerve energenata u Srbiji, kako bismo što manje zavisili od drugih, istakla je ministarka na 15. Naftnom forumu Energetske zajednice koji se održava danas i sutra u hotelu Metropol.

"Rat u Ukrajini koji je promenio ekonomsku i političku mapu Evrope, a od pre nekoliko dana, nažalost, i rat u Izraelu, prete da na duže staze budu faktor koji utiče na sigurnost snabdevanja u Evropi i sa kojim moramo da se suočimo", smatra Đedović Handanović 

Ona je rekla da je Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, predviđena izgradnja naftovoda Srbija - Mađarska koji će omogućiti diversifikaciju snabdevanja sirovom naftom. 

"Cilj nam je da izgradnjom ovog naftovoda dobijemo još jedan pravac snabdevanja ovim energentom, kao što ćemo uskoro imati kad je u pitanju prirodni gas, i veću sigurnost snabdevanja domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta", navela je ministarka.

Kako je rekla, sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje možemo da obezbedimo i skladištimo u Srbiji kao rezervu, znače dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građana, a ujedno je važno i za ispunjavanje obaveza Srbije u pristupnim pregovorima sa EU.

Ona je istakla da su obavezne rezerve naftnih derivata u prošloj godini povećane za 54 odsto u odnosu na 2021. i da se radi na njihovom daljem povećanju kroz projekte koji su u toku.

"U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 120.000 metara kubnih energenata, od čega se za 80.000 očekuje da budu u funkciji u prvoj polovini naredne godine. Takođe, među projektima koje planira Transanfta nalazi se izgradnja novih skladišnih kapaciteta", rekla je Đedović Handanović.

Očuvanje predvidivih cena naftnih derivata, prema njenim rečima, važno je kako bismo smanjili inflatorne pritiske na građane i privredu i sačuvali konkurentnost ekonomije. 

To će, kako je navela, biti cilj i u narednom periodu, na čemu će država raditi u saradnji sa NIS-om i drugim naftnim kompanijama.

"Uz sve ove aktivnosti, nastavljamo da radimo na ključnim dugoročnim ciljevima koji se tiču povećanja energetske nezavisnosti, odnosno tranzicije ka čistim izvorima energije i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Očekujemo da i naftne kompanije, pre svih NIS, investicijama doprinesu procesu dekarbonizacije i smanjenju emisija štetnih gasova", rekla je ministarka.

Istakla je da očekuje da naftne kompanije pokažu odgovornost, da podrže proces kroz svoja ulaganja, i da doprinesu ostvarivanju ciljeva i obaveza koje će biti predviđene Integrisanim planom za energetiku i klimu do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kao i novom Strategijom razvoja energetike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis