Biznis vesti

Đedović: Srbija je veoma važan partner kompaniji Ziđin

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

11:30

Đedović: Srbija je veoma važan partner kompaniji Ziđin
Đedović: Srbija je veoma važan partner kompaniji Ziđin - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas u kinskom gradu Šanghangu  rudnik i topionicu Ziđin majninga i istakla da je ta kompanija jedan od stubova saradnje Srbije i Kine i primer dobre prakse očuvanja životne sredine, zemljišta i vode. 

"Srbija je veoma važan partner Ziđinu, a to potvrđuju memorandumi ukupne vrednosti oko četiri milijardi dolara, koji su potpisani na Investicionom forumu 'Jedna Kina, jedna Srbija' koji predviđaju nastavak  ulaganja ove kompanije  u Srbiju", kazala je ona Tanjugu. 

Ministarka je navela da je ovim dokumentima predviđeno da "Zinđin majning" uloži  3,811 mlijardi  dolara u razvoj rudnik Čukara Peku u Boru uz primenu najviših ekoloških standarda, kao i ulaganja od  200 miliona  dolara u solarne elektrane od 300 megavata u Srbiji, što će  doprineti smanjenju upotreba uglja i fosilnih goriva. 

Đedović-Handanović je kazala sa Ziđin ovde u Kini proizvodi 86.000 tona bakra, a od sledeće godine u Boru će se proizvoditi 180.000 tona, što je, kako je naglasila, više od  dva puta i govori o potencijalu koji ima Srbija i njeni rudnici. 

"Impresivna veličina rudnika, pre svega površinskih kopa. Mnogi delovi liče na ono što mi imamo u Boru, pa se vidi da su imali dobar model poslovanja", kazala je ona.

Ministarka je navela i da je tokom današnjeg obilaska rudnika i topionice "Ziđin majning" primetila mnogo zelenih površina i rekultivacija terena koje ova kompanija praktikuje i na šta se obavezala da će raditi i u Srbiji. 

"Zaista je sve impesivno, imamo šta da naučimo i od koga da naučimo i samim tim što u Boru imamo 7.700 zaposlenih, a ovde oni imaju  4.000 radnika, opet prednjačimo", kazala je Đedović-Handanović. 

Ona je navela i podatak da je rudnik koji je danas obišla samo jedan od 23 rudnika Ziđin grupe koja je šesta na svetu po proizvodnji rude, pre svega bakra i da je dobio titulu prvog zelenog rudnika u toj zemlji, a tome možemo da se nadamo i u Srbiji.

"Srbija je veoma važan partner ovoj grupi. Apsolutno smo zadovoljni što svoju tehnologiju oni prenose u Srbiju i nadamo se da će ona i dalje da se unapređuje", istakla je ministarka.

Generalni direktor Ziđin Srbija Koper Ću Guodžu kazao je da je ta kompanija u protekle četiri godine u Srbiji uspešno poslovala i da se  nakon njihovog dolaska u Bor dosta ulagalo u zaštitu životne sredine.

On je najavio da ta kompanija planira da u narednih tri do pet godina duplira svoju proizvodnju u Boru.

"Strateško partnerstvo između Srbije i Kine je veoma uspešno i nadam se da će tako i ostati u narednom periodu", rekao je Goudžu.

Ziđin majning, kako kažu u toj kompaniji, dosta ulaže u zaštitu životne sredine i investicije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto njenih ulaganja u osnovna sredstva.
Ova kompanija proizvodi retke i plemenite metale kao što su zlato, srebro, platina, paladijum, selen i telur iz anodnog mulja.

Kompanija Ziđin majning grup je zauzela 284. mesto na Forbsovoj listi Global 2000 za 2023. godinu. Zahvaljujući podršci i smernicama pokrajinskih, gradskih i okružnih vlada, kompanija  ima godišnji proizvodni kapacitet od 400.000 tona katodnog bakra, 18 tona zlata, 400 tona srebra i  milion tona sumporne kiseline.
 

Komentari (0)

Biznis