Biznis vesti

Mali: Budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen, očekujem pozitivan nalaz MMF

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

09:41

Mali: Budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen, očekujem pozitivan nalaz MMF
Mali: Budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen, očekujem pozitivan nalaz MMF - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje pozitivan nalaz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji će biti u Srbiji dve sedmice. Mali je naveo da će ta međunararodna finansijska organizacija analizirati i budžet Srbije za naredno godinu i da očekuje da će ga podržati, kao što su to radili i do sada.

"Uspeli smo da uradimo sve što treba. To će biti još jedan dokaz koliko odgovorno vodimo ekonomsku politiku i koliko smo sve uspeli da uradimo kako treba. Srbija je čvrsto na putu ekonomskih reformi što se vidi i po pitanju upravljanja javnim preduzećima, javnim finansijama i poreskim reformama", kazao je ministar za RTS.

On je naglasio da je budžet za 2024. godinu razvojni i uravnotežen i da Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da nastavlja politiku koju je vodila do sada.

Prema njegovim rečima, budžet podrazumeva povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, povećanje minimalca za čak 17,8 odsto i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 14,8 odsto.

"Ono što smo obećali da uradimo upravo se reflektuje u budžetu za narednu godinu", kazao je ministar finansija.

Karaktersitika budžeta za narednu godinu su, kako je naglasio, i kapitalne investicije koje se nastavljaju i u planu je da se za njih izdvoji oko 600 milijardi dinara, kao i to da ovim budžetom nikad nisu bila veća izdvajanja za poljoprivredu i zdravstvo.

"Imaćemo dodatnih 25,5 milijardi dinara za zdravstvo naredne godine, to najbolje govori šta su nam prioriteti", kazao je on.

U decembru prosečna plata 840 evra

Mali je rekao da se ide ka tome da u decembru ove godine prosečna plata bude 840 evra, a sledećeg decembra 960 evra, da bi u 2025. bila 1.000 evra.

Ministar je naveo i podatak da na današnji dan u Srbiji ima milion penzionera koji su se prijavili za penzionersku karticu, da se ona distribuira i da se očekuje da će uskoro svi penzioneri koji su se prijavili moći da krenu da je koriste. On je rekao i da će Srbija ove godine, uprkos krizi, imati 68-69 milijardi evra BDP-a u apsolutnom iznosu, dok je projekcija za sledeću godinu 74 do 75 milijardi evra.

Mali je naglasio i da je po projekciji budžeta za narednu godinu, udeo javnog duga u BDP-u biti 51,7 odsto, a da će stopa rasta biti 3,5 odsto. On je naveo da trenutno Srbija u budžetu, u kešu na računu država, ima pet milijardi evra i kada bi se to u narednoj godini iskoristilo za investicije, Srbija ne bi imala potrebu da se zadužuje.

"Mi ne želimo to da radimo. Želimo da imamo bar neki deo tog novca na računu, za likvidnost. Vidite kakva je situacija u svetu. Svaki dan se nešto menja. Hoćemo da imamo novca na računu i odmah ako je potrebno reagujemo", naveo je Mali.

On je podsetio da je Srbija u Kini potpisala 18 veoma važnih sporazuma za našu zemlju i da je to značajno jer u  uslovima globalne krize mi tražimo način da napredujemo, a to je osnova za nove investicije, povećanje plata, penzija, nove bolnice, inovativne lekove...odnosno da ojačamo našu ekonomiju.

"Potpisali smo i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, a to znači da otvaramo najperspektivnije tržište na svet, da tamo možemo da izvozimo bez carina. To je za nas ogroman potencijal za rast", naglasio je ministar.

Mali je naglasio i da Srbija trenutno pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini i sa Južnom Korejom Egiptom i Emiratima.

Komentari (0)

Biznis