Biznis vesti

Veliki investicioni projekti pod lupom Fiskalnog saveta: Da li je opravdano uvođenje lex specialisa za EXPO 2027?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2023

-

14:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prema budžetu za narednu godinu, veliki investicioni projekti pod oznakom "projekti od posebnog značaja za Srbiju" vredeće čak 8,4 milijarde evra. Međutim, zbog odsustva redovne procedure u realizaciji ovih projekata, Fiskalni savet je zbog manjka transparentnosti upozorio da bi ovakvu praksu trebalo staviti pod kontrolu. 

Moravski i Fruškogorski koridor, auto-putevi Beograd-Sarajevo i Niš-Merdare, pruga Beograd-Budimpešta i mnogi drugi projekti sprovodiće se mimo redovne procedure predviđene Zakonom o javnim nabavkama. 

Umesto toga, već započeti projekti će se realizovati u skladu sa Zakonom o posebnim postupcima, iako je, u međuvremenu, lex specialis ukinut zbog kritika Evropske komisije. 

Fiskalni savet traži transparentnost projekta, Mali odbacuje kritike

Član Fiskalnog saveta Marko Milanović ukazuje na to da je ovakva praksa sporna jer dovodi u pitanje princip transparentnosti.

"Problem je u tome što se tu zaobilaze najčešće otvoreni tenderi prilikom nabavke dobara i usluga i strateški partner praktično se bira diskreciono bez nekog konkurentskog postupka. Ti projekti bivaju izuzeti iz najvećeg dela rigoroznih procesa selekcije u okviru predimplementacije, tako da sve to otvara pitanje oko načina kontrole trošenja novca poreskih obveznika po osnovu tih projekata", ističe Milanović

S druge strane, ministar finansija Siniša Mali odbacuje ovakve kritike navodeći da je potpuna transparentnost već obezbeđena postojećim dokumentima.

"Svaki projekat o kojem razgovaramo i koji predstavimo građanima Srbije je u predlogu budžeta za narednu godinu. Takođe, četiri godine za redom završni račun o prethodnom budžetu je pred poslanicima. Sa te strane i poslanici, ali i Fiskalni savet imaju podatke na šta se troši svaki dinar građana Srbije", demantuje Mali. 

Međutim, iz Fiskalnog saveta objašnjavaju da mnoge stvari nisu "crno bele" u vladinim projektima. 

"Zašto nisu objavljene studije opravdanosti koje pokazuju koji su efekti i troškovi od tih projekata očekuju. Takođe, procene uticaja na životnu sredinu. Jedno je što postoje završni računi i što su oni sada postali redovnost u praksi, to je odlično i mi smo to zagovarali i pozdravili, kaže za Euronews Srbija Milanović i dodaje da postoji "čitav jedan dodatni blok u koji spadaju ove velike investicije koje sada počinju da apsorbuju sve više budžetskog novca o kojima nemamo puno informacija, već samo neke osnovne i načelne, a vrlo često čak ni te osnovne i elementarne - koliko će šta koštati i koji su rokovi". 

Stojaković: Za EXPO nužno da zaobiđe standardnu proceduru zbog rokova

Euronews

Govoreći o projektima od posebnog značaja, Urednik ekonomije u Večernjim novostima Dušan Stojaković kaže za Euronews da se u slučaju međunarodne izlože "EXPO 2027" zaobilazi standardna procedura "kako bi pripreme bile gotove na vreme". 

"Upravo ovakvi zakoni ubrzavaju eksproprijaciju, ako se neki projekat proglasi od državnog značaja onda se zemlja oduzima bez procesa i žalbi sto bi tek napravilo katastrofu", naglašava Stojaković.

On dodaje da u slučajevima auto-puteva "treba napraviti balans između transparentnosti i realne brzine.Ukazuje i da su neki projekti kasnili, kao na primer auto-putevi do Bugarske i Severne Makedonije. 

"To je trajalo predugo i mislim da je Srbija potrošila jedan auto-put plaćajuci penale zato što nismo povukli novac koji nam je bio na raspolaganju", objašnjava Stojaković.

Kada je reč o strahu od koruptivnih radnji na projektu Expo 2027, Stojaković je uveren da toga neće biti jer ceo projekat "nadgledaju Međunarodni monetarni fond i i Svetska banka".

Savić: Transparentnost projekta EXPO 2027 suštinsko pitanje

Euronews

S druge strane profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je za Euronews da organizacija EXPO-a "ne zahteva donošenje lex specialis, jer je donošenje takvog zakona opravdano samo u posebnim okolnostima".

Profesor naglašava da nije važno da li su procedure ispoštovane, ako je došlo do korupcije, pa da je suštinsko pitanje transparentnost projekta, a da je odgovor "javnost".

"To je pitanje pritiska javnosti, imali smo različite situacije da je sve ispoštovano bilo na tenderu i onda posle nekoliko godina sa drugom vlašcu se ustanovi da to bas nije bilo tako i da nismo dobili kvalitet koji smo tražili", pojašnjava Savić, dodajući da je "jedno povećati cenu, a drugo smanjiti kvalitet", te da, prema njegovim rečima,"i jedno i drugo ima loše posledice".

"Fiskalni savet je apsolutno u pravu. Nijedan razumen čovek ne može biti protiv toga da nemate punu informaciju, i ja to od vlade očekujem ali ne mogu da kažem da sam protiv direktnog dogovora Srbije sa Kinom", zaključuje Savić.

Da će se realizacija kapitalnih projekata po skraćenim procedurama definitivno nastaviti govori i plan realizacije Međunarodne izložbe EXPO za koji je u skupštini, kako je već pomenuto, usvojen lex specialis. 

Iako nužno ne smatra da su ulaganja u EXPO neisplativa, zbog međunarodnih iskustava Fiskalni savet navodi da bi bilo poželjno objaviti analize o društvenoj i ekonomskoj isplativosti ovog projekta.

Komentari (0)

Biznis