Biznis vesti

Održana svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije dela Sava Centra

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

21:11

Održana svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije dela Sava Centra
Održana svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije dela Sava Centra - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Svečana konferencija povodom završetka rekonstrukcije kongresno-poslovnog dela Sava centra održana je večeras, a generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić istakla je da SC nije samo arhitektonski biser, već i simbol zajedničke vizije, upornog i posvećenog rada velikog broja ljudi. 

"Sava centar predstavlja prostor koji će spajati poslovne lidere, eksperte, umetnike, ali i mesto koje će inspirisati kreativnost i podržavati razvoj kulture i biznisa. Sa ponosom ističemo da je Sava centar najveći kongresni centar u regionu koji će doprineti razvoju čitave destinacije", rekla je Milinčić. 

Ona je istakla da će Beograd ponovo biti domaćin velikih međunarodnih kongresa, važnih političkih skupova, korporativnih i događaja iz kulture. 

"Kongresna industrija Srbije i Beograda nije ista sa Sava centrom i bez njega", poručila je Milinčić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Generalna direktorka Delta Real Estate-a Angelina Nekić naglasila je da SC sa razlogom ima status zaštićenog kulturnog dobra. 

"Mi smo to dobro sačuvali za buduće generacije. Očuvana je arhitektura, ostali su isti zaštićeni delovi enterijera, a sačuvana je i njegova namena. Naravno, mnogo toga je i novo", rekla je Nekić.

Ona je dodala da je rekonstrukcija bila složenija nego što su mislili. 

"Suočili smo se sa neslaganjem planova sa stanjem koje smo zatekli na terenu. Povećani su troškovi materijala, sirovina i energenata. Sa svim izazovima ceo tim se fantastično borio i posao je završen na vreme i sa najvišim kvalitetom radova", rekla je Nekić. 

Član borda direktora NLB banke Blaž Brodnjak zahvalio je na prilici da bude u mogućnosti da prati ovakav projekat kao nešto najveće što se dogodilo u poslednjim godinama u regionu.

"Projekat koji stvara uslove i mogućnosti da nakon EXPO2027 Beograd i region polete do svemira", rekao je Brodnjak. 

Brojne goste - javne ličnosti i saradnike kompanije Delta holding, dočekali su predsednik kompanije Miroslav Mišković, viši potpredsednik Milka Vojvodić i ostali članovi borda direktora. 

Gosti večerašnje konferencije bili su direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ministri u Vladi Srbije Goran Vesić i Siniša Mali, zatim predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, predstavnici kompanije NALED, i mnogih banki.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Konferenciji su prisustvovali i gosti iz sveta sporta, kulture i medija Dejan Stojković Piksi, Jovana i Željko Joksimović, Dragan Bujošević, direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i drugi. 

Rekonstrukcija ovog dela jednog od simbola Beograda, trajala je nepune dve godine, a ulaganje da postane održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima iznosio je više od 118 miliona evra.  

Sava centar će biti pametna i zelena zgrada

Iz kompanije Delta Holding, koja je od 2020. vlasnik Sava Centra, ističu da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca.

Na raspolaganju su najveći i najmoderniji  kongresni centar u jugoistočnoj Evropi i 46 sala različitih kapaciteta.

Osim značajnog povećanja kapaciteta, Sava centar će biti pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Objekat je napravljen ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu.

Iako je rekonstrukcija ispratila sve zahteve moderne i zelene gradnje, objekat posle rekonstrukcije ostaje prepoznatljiv, fasada je sačuvala poznati izgled, a u unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja - poznate tapiserije u kongresnoj dvorani i više umetničkih dela. 

Rekonstrukcija je podeljena u dve faze i kopira samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine - prvo je završen kongresno-poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine.

Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada će se održati prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

Prostor Sava centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom).
 

Komentari (0)

Biznis