Biznis vesti

SAD kupile 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

18:19

SAD kupile 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve
SAD kupile 1,2 miliona barela nafte za svoje strateške rezerve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države su kupile 1,2 miliona barela nafte kako bi pomogle da se popune strateške rezerve, nakon što su prošle godine prodale najveću količinu ikada iz svojih zaliha, saopštilo je danas američko ministarstvo energetike.

Iz ministarstva su naveli da su kupili naftu po prosečnoj ceni od  77,57 dolara po barelu od dve kompanije, nakon što je podneto 18 ponuda, prenosi Glas Amerike.

Administracija predsednika Džoa Bajdena prošle godine je obavila najveću prodaju iz strateških rezervi - 180 miliona barela, što je deo strategije za stabilizaciju tržišta nafte i borbu protiv visokih cena na pumpama posle ruske invazije na Ukrajinu. Sada je otkupljeno oko šest miliona barela.

Pošto su cene nafte porasle usled smanjenja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, američkoj administraciji bilo je teško da otkupi naftu za rezerve. 

Prošlog meseca je Vašington podigao cenu po kojoj se nada da će otkupiti naftu na 79 dolara ili manje za barel, u odnosu na raniji raspon cena između 68 i 72 dolara.

Iz američkog ministarstva energetike su ranije saopštili da se nadaju da će kupiti tri miliona barela za isporuku u decembru i još tri miliona u januaru po višoj ceni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis