Biznis vesti

Rio Tinto izdvojio 2,4 milijarde dolara za rudnik u Jadru

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2021

-

21:19

Rio Tinto izdvojio 2,4 milijarde dolara za rudnik u Jadru
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Rio Tinto izdvojila je 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata u okviru Projekta Jadar u Loznici, jedan od najvećih grinfild projekata litijuma na svetu, saopštila je danas ta kompanija.

Projekat Jadar mora do dobije sva neophodna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Republike Srbije i nevladinim sektorom, ističe se u saopštenju. 

"Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar", navodi se u saopštenju Rio Tinta.

"Realizacija projekta Jadar će pozicionirati Rio Tinto kao najvećeg proizvođača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine", ističe se u saopštenju.

Podseća se da Projekat Jadar obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum-karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

Rudnik u skladu sa najvišim ekološkim standardima

"Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada. Ova inovativna metoda omogućava postupno rekultivisanje suvog otpada vegetacijom i zemljom, bez potrebe za izgradnjom brane za tečni otpad", piše u saopštenju Rio Tinta.

Najavljuje se da će nakon izgradnje, kompleks Jadar biti moderno industrijsko postrojenje sa digitalno umreženim podzemnim rudnikom, koji se u realnom vremenu nadgleda iz operativnog centra.

"Kako bi se smanjile emisije ugljenika i potrošnja energije, u podzemnom rudniku koristiće se flota gotovo u potpunosti električnih vozila. Upravljanje vodama obavljaće se uz pomoć najsavremenijeg postrojenja, zahvaljujući kome će približno 70 odsto vode biti korišćeno iz recikliranih izvora ili prečišćene vode iz rudnika", ističe se u saopštenju.

Uticaj na BDP Srbije i do četiri odsto

Naglašava se da će Jadar biti najveća rudarsko-procesna investicija u Srbiji koji ima potencijala da doprinese BDP-u Srbije direktno sa jedan odsto i četiri procenta indirektno, uključujući mnoge srpske dobavljače tokom faze izgradnje rudnika.

Realizacija projekta omogućiće da Jadar bude veliki poslodavac u Srbiji i regionu, navodi Rio Tinto.

Precizira se da će tokom izgradnje ovog projekta biti otvoreno oko 2.100 radnih mesta, dok će u fazi rada rudnika i prerade mineralne sirovine biti zaposleno 1.000 ljudi.

"Rio Tinto se takođe obavezuje da će pružiti pomoć razvoju lokalnih biznisa, kako bi mogli da podrže rad rudnika tokom narednih decenija", navodi se ui saopštenju.

"Imamo veliko poverenje u projekat Jadar, spremni smo da investiramo, uz uslov da dobijemo sve neophodne dozvole. Ovaj projekat će Srbiji i Rio Tintu omogućiti da odgovore na rastuću potražnju za litijumom, u skladu sa globalnom energetskom tranzicijom i ojačati našu ponudu posebno na evropskom tržištu. Jadar ima potencijal da obezbedi dovoljno litijuma za napajanje preko milion električnih vozila godišnje“, izjavio je izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm.

Jadarit otkriven 2004.

On je dodao da su ležište Jadar i njegov jedinstveni mineral jadarit otkrili geolozi Rio Tinta 2004. godine u blizini Loznice.

Naglasio je da ovo ležište sadrži visokokvalitetni bor i litijum, zahvaljujući čemu može da podrži dugotrajne operacije u prvom kvartilu operativnih troškova za oba proizvoda.

"Posvećeni smo održavanju najviših ekoloških standarda, minimalizovanju uticaja i izgradnji održive budućnosti u zajednicama u kojima poslujemo. Svesni smo da ovaj projekat možemo da realizujemo samo ukoliko slušamo i razmatramo stavove svih zainteresovanih strana'', rekao je Stausholm.

Rio Tinto navodi da su sledeći koraci realizacije projekta dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i svih dozvola i odobrenja, što obuhvata i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kompanija, u skladu sa regulativom Republike Srbije, poziva sve zainteresovane strane da učestvuju u procesu javne rasprave o studijama uticaja na životnu sredinu.

"Uz to, Rio Tinto nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa nevladinim organizacijama i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

Komentari (0)

Biznis