Biznis vesti

Završen protest poljoprivrednika: Demonstranti povukli traktore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

12:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo poljoprivrednika je peti dan zaredom protestovao. Oni su blokirali rafineriju u Novom Sadu, a za danas su bile najavljene nove i intenzivnije blokade saobraćajnica. 

Tačnije, poljoprivrednici koji su protestovali u Novom Sadu sa sat vremena zakašnjenja blokirali su prilaz auto-putu Beograd-Subotica. Bolokada je, kako kažu, kasnila jer se čekalo da svi poljoprivrednici stignu. Proteklih dana oni su blokirali kružni tok koji takođe povezuje put iz Novog Sada sa auto-putem.

Kako je javio reporter Euronews Srbija javlja, svi prilazi i izlazi sa auto-puta bili su zatvoreni, dok je put ka Zrenjaninu bio prohodan. Za sada, kaže, nije bilo velike gužve. Prisutna je bila policija koja je preusmeravala vozače na alternativne prvace. Tokom ove bolokade bilo na auto-putu je bilo oko 30-ak traktora, ali veće gužve nije bilo.

Resorna ministarka Jelena Tanasković je rekla ranije da su svi zahtevi koji su poljopirivrednici tražili u maju ispunjeni i da je reč o političkom protestu, dok poljoprivrednici navode da iz maja nisu isupunjeni svi uslovi. 

Plan je, kažu, da nakon što se ova blokada završi, da se vrate do novosadske rafinerije gde su postavili neku vrstu improvizovanog kampa u kojem se nalaze sve vreme jer se smenjuju po smenama. Dodaju i da Novi Sad nije jedino mesto gde se protesti odžavaju, već da su blokade organizovane u preko 20 naselja u Srbiji.

Euronews/Petar Alimpjević

 

Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije rekao je jutros za Euronews Srbija da poljoprivrednici koji protestuju stoje iza svojih stavova.

"Mi na kompromise nismo spremni, a u ovom prepucavanju preko mejlova, preko dopisa, oni tvrde da su nešto sproveli što nisu sproveli, a mi stojimo iza naših stavova. To znači da nećemo razgovarati ni pregovarati dok se ne ispuni dogovoreno i potpisano iz 2023. godine: uređenje berze i dizel, plavi, na pumpama bez akcize. Naš krajnji cilj bi bio, ako ne dođe do rešenja za dan-dva, da blokiramo auto-put", rekao je on.

Euronews/Petar Alimpjević

 

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući juće proteste poljoprivrednika, rekao je da ima onih koji su lagali da gaje pšenicu, a da je satelitski snimak pokazao da je tamo šuma, te poručio da se novac daje stvarnim poljoprivrednicima, seljacima, ljudima koji žive od toga, a ne prevarantima.

Euronews/Petar Alimpjević

 

On je rekao da deset godina pred izbore gleda istu situaciju, zato što svi misle da imaju pravo da ucenjuju pred izbore i da mogu da traže šta hoće.

"Zato se nisam ni uključivao. Čekam da se neko pojavi posle izbora da im izađemo u susret.  Ali kad pogledate brojeve, kada sagledate činjenice, onda vidite koliko više novca uložimo....", rekao je predsednik.

Komentari (0)

Biznis