Biznis vesti

Šta očekuje paušalce i frilensere: Produžena primena povećanja poreske osnovice do kraja 2025. godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

21:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije produžila je do kraja 2025.godine primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce najviše od deset odsto godišnje, a za mnoge od njih ovo predstavlja značajno olakšanje za dalje poslovanje, kaže za Euronews Srbija šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević Šušić.

Druga novina koja je, prema Đorđević Šušić takođe dobra, je Uredba o paušalu koja umanjenje osnovice za početnike u poslovanju za 50 odsto. Kako je objasnila, radi lakšeg dobijanja informacija i detalja oko plaćanja, preduzetnicima je na raspolaganju kalkulator na sajtu poreske uprave koji umesto njih obračunava sve njihove obaveze prema državi.

Naime, korišćenjem Kalkulatora paušalnog poreza i doprinosa koji je dostupan na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs, preduzetnici paušalci mogu unapred da saznaju visinu obaveza.

"Novi režim samooporezivanja frilensera je krenuo od januara, ali od drugog kvartala je uveden portal koji omogućava pojednostavljenu prijavu prihoda. Ono što je novina jeste da vi možete da birate između dva modela. Možete da birate koji vam se više isplati i šta želite da imate od osiguranja. Završio se treći kvartal i po završetku trećeg kvartala oni podnose prijavu za taj kvartal. Statistika pokazuje da se povećava broj frilensera. Imamo povećanje od 20 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Dakle 2.200 frilensera je podnelo poresku prijavu. Nešto više njih se opredelilo za drugi model koji podrazumeva da oni sami žele sebi da plaćaju penzijsko osiguranje i to implicira da oni imaju malo veće prihode. Prvi model se odnosi na one koji ovo rade usput, sporadično pa i prihod koji ostvaruju nije veliki", kaže ona.

Euronews

Međutim, kako navodi, sistem još uvek nije u potpunosti sređen i zahteva dodatne intervencije.

"Poreski tretman bio jako skup. Postoji još otvorenih pitanja. Jedno je konsolidovana uplata poreza i doprinosa. Oni plaćaju svakog meseca na četiri uplatna računa. Svaki račun ima svoju proviziju a sa druge starne veća je verovatnoća greške. Analiza pokazuje da svaki četvrti napravi grešku i troškovi su veliki. Svi preduzetnici koji prođu limit u poreskoj upravi ne mogu da se prijave za režim lične zarade. Automatski upis staža za preduzetnike,sada je to sve komplikovano", rekla je ona.

Koosnivačica sajta FrilensPro Katarna Lukić pozdravila je ove novine i rekla da su njoj naročito važne. Ona je za Euronews Srbija rekla da ove godine ljudi koji su ulazili u frilensing nisu imali nikakvu drugu opciju osim da registruju firme, što je za frilensere, ističe, jako teško.

"Oni ulaze u nepoznate vode. Dosta ima saradnje sa stranim kompanijama, pa u početku se ne zna kako sve to funkcioniše. Postoji i nesigurnost da li će se zaraditi dovoljno novca za plaćanje poreza. Bilo bi dobro kada bi se povećala i granica koju paušalac može da ostavri. Trenutni limit je šest miliona dinara na godinu dana", rekla je ona.

Komentari (0)

Biznis