Biznis vesti

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 5,0 do 9,0 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2023

-

10:21

Privrednici i finansijeri za godinu dana očekuju inflaciju od 5,0 do 9,0 odsto
Ekonomija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, očekuju da će inflacija u oktobru sledeće godine iznositi 5,9 odsto, što je znatno manje u odnosu na 6,7 odsto, koliko su očekivanja iznosila u septembarskoj anketi, ali i nivo koji nije zabeležen od sredine 2022. godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Prema rezultatima najnovije, novembarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja za godinu dana su još manja i iznose 5,0 odsto.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika ostala su ista kao i u prethodnoj anketi i iznosila su 9,0 odsto.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Tako su srednjoročna inflaciona očekivanja bankara i osiguravača nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS, pa se očekivanja za dve godine unapred u oktobru nisu menjala u poređenju sa prethodnom anketom i iznose 4,0 odsto, dok su očekivanja za tri godine unapred smanjena sa 3,5 odsto u septembru na 3,0 odsto u oktobru.  

Srednjoročna očekivanja privrednika ostala su ista kao i u septembru i iznose 6,0 odsto za dve godine, odnosno 5,0 odsto za tri godine.  

U Narodnoj banci ocenjuju da rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis