Biznis vesti

Novi izveštaj NBS: Do kraja godine spuštanje inflacije na osam odsto, tek se očekuju efekti monetarnog zaoštravanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2023

-

11:24

Novi izveštaj NBS: Do kraja godine spuštanje inflacije na osam odsto, tek se očekuju efekti monetarnog zaoštravanja
Novi izveštaj NBS: Do kraja godine spuštanje inflacije na osam odsto, tek se očekuju efekti monetarnog zaoštravanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija je u oktobru smanjena je na 8,5 odsto i u prethodnim mesecima se kreće na nivoima nižim od očekivanja iz avgusta, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na novembarskoj prezentaciji izveštaja o inflaciji. 

Ona kaže da se međugodišnja inflacija od aprila nalazi na opadajućoj putanji, a da je u prethodna tri meseca niža nego što je NBS projektovala u avgustu. 

Prema novim procenama, Tabaković je rekla da se očekuje da će se inflacija na kraju ove godine spustiti na oko 8 odsto, a da će se međugodišnja inflacija vratiti u granice cilja sredinom naredne godine. 

"Projekcija inflacije za 2024. je nepromenjena u odnosu na projekciju u avgustu, čemu doprinose brži pad inflacije od očekivanog", kaže Tabaković.

Ona je navela da je na usporavanje inflacije i povratak na jednocifreni nivo rezultat nižeg rasta cena hrane, ali i cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koje su u oktobru usporile rast na 7,3 odsto međugodišnje.

Guvernerka je rekla i da je rast BDP u trećem tromesečju ubrzao na 3,5 odsto međugodišnje što je, kako je dodala, iznad ranijih očekivanja NBS. 

"Projektujemo da će privredni rast iznositi 2,5 odsto za celu godinu", navela je Tabaković. 

Ona kaže da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u devet meseci ove godine iznosio samo 1,6 odsto BDP, tako da ga je priliv po osnovu stranih direktnih investicija višestruko premašio, što je doprinelo rastu deviznih rezervi na novi rekordni nivo od 24,4 milijarde evra na kraju
oktobra. 

Tabaković je rekla da će fiskalni deficit će, zahvaljujući boljim prihodima od planiranih i smanjenju davanja sektoru energetike, u ovoj godini biti niži od inicijalno planiranog i iznosiće oko 2,8 odsto BDP-a, što će ubrzati opadajuću putanju javnog duga.

Efekti monetarnog zaoštravanja

Guvernerka je rekla da se puni efekti prethodnog zaoštravanja na inflaciju tek očekuju i podsetila na odluku NBS o zadržavanju referentne kamatne stope na 6,5 odsto.  

Ona kaže da je procena da mera ograničavanja kamatnih stopa na stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom dobro odmerena sa svih aspekata i da ona i njeni efekti na finansijski rezultat bankarskog sektora ni na koji način ne ugrožava poslovanje bankarskog sektora, a doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti sprečavanjem rasta problematičnih kredita.  

"Istovremeno, time se povećava i raspoloživi dohodak stanovništva, ali treba imati u vidu da nije reč o sumi koja može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, jer čini svega oko 0,3 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u Srbiji u jednoj godini. Može samo da doprinese oporavku potrošnje, koji

nam je neophodan kako bismo ostvarili željeni privredni rast", rekla je guvernerka. 

Prema njenim rečima, u prvom a najkasnije početkom drugog tromesečja iduće godine realna kamatna stopa vratiće se u pozitivnu teritoriju.

Tabaković je podsetila na pozitivnu ocenu MMF-a o drugoj reviziji aranžmana koji će, dodaje, najverovatnije već u decembru postati aranžman iz predostrožnosti. 

"To doprinosi povoljnom investicionom ambijentu, koji potvrđuju i visok priliv investicija u realni sektor, veliko interesovanje stranih investitora za ulaganje na skorašnjim aukcijama državnih
dinarskih hartija od vrednosti, kao i očuvan kreditni rejting na korak od investicionog", rekla je guvernerka.

Jakovljević: Prosečna inflacija u 2023. biće oko 12,5%, u 2024. 4,6%

U Srbiji će prosečna inflacija u 2023. godini iznositi 12,5 odsto, a sledeće godine 4,6 odsto, rečeno je danas na predstavljanju Izveštaja o inflaciji - novembar 2023.

"Mi sada očekujemo prosečnu inflaciju za ovu godinu na nivou 12,5 odsto, a za sledeću godinu 4,6 odsto. I to je praktično neznatna promena u odnosu na avgustovski izveštaj o inflaciji, gde smo prosek za ovu godinu imali 12,7 odsto, a za narednu 4,4 odsto", rekao je generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Savo Jakovljević.

On je istakao da se kretanje inflacije ostvaruje onako kako je centralna banka i planirala.

"Za ovu godinu možete videti da se prosek smanjio između dva izveštaja o inflaciji, a najveći deo se odnosi na usporavanje rasta cena hrane. Čak je i rast mesečne stope inflacije u vezi sa cenom hrane bio sporiji nego što smo mi očekivali u avgustovskom izveštaju o inflaciji", rekao je Jakovljević.

Kako je naveo, međugodišnja stopa rasta cena hrane je u oktobru iznosila 10,5 odsto, dok je u martu, kada je inflacija bila na vrhuncu, iznosila 25,4 odsto.

"I već od novembra očekujemo da međugodišnji rast cena hrane bude na jednocifrenom nivou. I očekujemo nastavak smanjenja u narednim mesecima", dodao je Jakovljević.

Komentari (0)

Biznis