Biznis vesti

Skaču cene stanova, pored Beograda i Novog Sada porasla potražnja u još nekoliko gradova

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2021

-

11:58

Skaču cene stanova, pored Beograda i Novog Sada porasla potražnja u još nekoliko gradova
Skaču cene stanova, pored Beograda i Novog Sada porasla potražnja u još nekoliko gradova - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

U drugom kvartalu ove godine zabeležen je porast tražnje stanova, ali i njihovih cena kako u novogradnji, tako i u starogradnji, a zadržao se i trend kupovine vikendica oko Beograda i Novog Sada, koji je počeo prošle godine tokom pandemije virusa korona, rekla je načelnica Odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti RGZ-a Dragana Milićević Sekulić.

Kako je dodala, u Beogradu je prosečna cena stanova u novogradnji porasla za 14 odsto, a u starogradnji za 10 odsto u odnosu na drugi kvartal prethodne godine.

Unsplash

 

Kako kvartalni izveštaj daje prikaz o stanju na tržištu nepokretnosti i u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, Sekulić je navela da je prosečna cena stanova u novogradnji u Novom Sadu porasla za 13 odsto, u Nišu za šest odsto, a u Kragujevcu za osam odsto u odnosu na drugi kvartal 2020.


Kada je reč o starogradnji, u Novom Sadu zabeležen je porast prosečne cene od 10 odsto, u Nišu za devet odsto, a u Kragujevcu za sedam odsto, navela je Sekulić.

Palilula i Voždovac zabeležili najveći skok cena

Na nivou beogradskih opština, najveći rast prosečne cene stanova u novogradnji zabeležen je na Paliluli od 31 odsto, zatim na Voždovcu za 25 odsto, dok je Čukarica imala smenjenje prosečne cene stanova u novogradnji za četiri odsto.


Sekulić kaže da je na teritoriji ostalih beogradskih opština porast prosečnih cena stanova bio umereniji.

Kod prosečne cene stanova u starogradnji najveći prorast zabeležen je na Vračaru i iznosi 16 odsto, a zatim u Čukarici i Zemunu po 12 odsto i Staroj Rakovici 11 odsto.

"Najjeftiniji stanovi u starogradnji i novogradnji su na teritoriji opštine Stara Rakovica i koštali su prosečno 1.138 evra po metru kvadratnom u starogranji i 1.369 evra po metru kvadratnom za cenu stanova u novogradnji", rekla je Sekulić.

Građevinska direkcija Srbije

 

Ističe da je u Beogradu 39 odsto prometovanih stanova u drugom kvartalu ove godine plaćeno kreditnim sredstvima.

U odnosu na drugi kvartal prošle godine, kada je zbog vanrednog stanja i ograničenog kretanja građana došlo do smanjenja kupovine i prodaje stanova, promet stanova ove godine u odnosu na taj period na nivou države bio je za 91 odsto veći, kaže Sekulić.

Podseća da se situacija promenila već od druge polovine maja i da je do kraja 2020. zabeležen veći broj zaključenih ugovora nego ranije.

"U drugom kvartalu 2021. godine RGZ-u je dostavljeno prosečno oko 16.000 ugovora mesečno. Ukupan broj ugovora koji je registrovan iznosio je 37.153 i to je povećanje od 84,5 odsto", rekla je Sekulić.

Kada je reč o vikendicama, Sekulić kaže da je prošle godine promet vikendica bio znatno viši tokom drugog kvartala, a i ove godine u odnosu taj broj zabeleženo je povecahnje od osam odsto.

"Ono što smo prošle godine zaključili i ono što se potvrdilo i u ovom kvartalu to je da se vikendice više prometuju u okolini Beograda i Novog Sada, odnosno u okolini mesta stanovanja i takvu situaciju smo imali i ovog puta", zaključila je Sekulić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis